Gavin Yuill

Gavin Yuill, Gattonside, 2018

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

MacNeill_180524-104 

Brendan McNeill Photography     Download Original

  • MacNeill_180524-104    
  • MacNeill_180524-148    
  • MacNeill_180524-178    
  • MacNeill_180524-125    
  • MacNeill_180524-109    
  • MacNeill_180524-120    
  • MacNeill_180524-153    
  • MacNeill_180524-158    
  • MacNeill_180524-161    
  • Plan    
  • Elevation 1    
  • Elevation 2    
  • Elevation 3    
  • Street Visual    
  • DETAILED SECTIONS    

A flexible living environment in the Scottish Borders.

Proudly contemporary in style, the proposed work aims to present itself as an evolved form of the site’s existing frontage while integrating sympathetically into the immediate conservation area context through the use of appropriate materials and a respect for the local vernacular.

The project stemmed from creating the clients’ dream kitchen – a flexible living environment that can host all the family when they visit. The original dwelling flows seamlessly into the new extension as you are drawn through the property’s existing hallway towards a flood of light let in by the large rooflight and north-facing wall of glazing.

For a relatively small extension the space is carefully crafted to feel remarkably light and airy. Within the kitchen, a deep worktop comfortably sets itself back within a recess, allowing more space to socialise at the dining table. A large rooflight captures the south sunlight, pouring it across the dining table, while the window seat serves as a continuation of the exterior courtyard’s ground level, connecting the two spaces and blurring the line between inside and outside.

Data

  • Begun: Jun 2017
  • Completed: Mar 2018
  • Floor area: 40m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £100,000
  • Funding: Client-funded
  • Tender date: May 2017
  • Procurement: SBCC Minor Works Building Contract with Contractors Design for use in Scotland
  • CO2 Emissions: 34.26kg/m2/year
  • Address: Gattonside, School Wynd, Gattonside, United Kingdom

Professional Team