Palatine Avenue

George and James Architects LLP, London, 2018

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

palatine_avenue_photo_5 

Megan Taylor     Download Original

  • palatine_avenue_photo_5    
  • palatine_avenue_photo_3    
  • palatine_avenue_photo_1    
  • palatine_avenue_photo_10    
  • palatine_avenue_photo_8    
  • palatine_avenue_photo_7    
  • palatine_avenue_photo_6    
  • palatine_avenue_photo_4    
  • palatine_avenue_photo_2    
  • palatine_avenue_photo_9    
  • palatine_avenue_drawing_1    
  • palatine_avenue_drawing_2    
  • palatine_avenue_drawing_3    
  • palatine_avenue_working_detail_0    

With her children due to return from university, our client was looking to make her house more suitable for sharing with adults.

On the ground floor, the existing kitchen and lounge diner were knocked through to create an open-plan living space, and a guest WC was added in place of the redundant corridor. The garden was divided in half to create a studio and courtyard, with the studio being clad in reflective zinc and featuring a frameless glass rooflight to maximise light in the courtyard.

On the first floor, the existing bathroom was removed to make way for the new stairs up to the loft. A new bathroom was added between the two existing bedrooms, along with a cupboard for the utilities. New fitted wardrobes in the bedrooms added valuable storage space, while at the same time hiding unsightly ductwork serving the bathroom and the utilities.

On the second floor, a third bedroom was added with eaves storage, flooded with natural light via four sizable skylights. A muted colour palette was chosen to create a sense of openness, heightened by strategically placing mirrors opposite doorways in the WC and bathroom.

Large-format ‘concrete effect’ floor tiles were laid in the hall, courtyard and studio to link the interior and exterior spaces. Engineered walnut flooring was laid in the kitchen and lounge diner to contrast with the understated paint shades. Matching aluminium French doors were installed on either side of the courtyard.

Data

  • Begun: Oct 2017
  • Completed: Apr 2018
  • Floor area: 93m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £150,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Mar 2016
  • Procurement: RIBA Domestic Building Contract 2014 (traditional procurement)
  • Address: London, United Kingdom

AJBL Sponsor

VMZINC

VMZINC has almost two centuries experience of manufacturing a wide range of rolled zinc products for use in construction

Find out more