Mies X King George

CAN, London, 2018

 

can_miesxkinggeorge_exterior2 

Jim Stephenson     Download Original

  • can_miesxkinggeorge_exterior2    
  • can_miesxkinggeorge_exterior1    
  • can_miesxkinggeorge_dusk1    
  • can_miesxkinggeorge_detail4    
  • can_miesxkinggeorge_detail5    
  • can_miesxkinggeorge_detail3    
  • can_miesxkinggeorge_interior2    
  • can_miesxkinggeorge_interior1    
  • can_miesxkinggeorge_detail2    
  • can_miesxkinggeorge_detail1    
  • can_miesxkinggeorge_gf_plan    
  • can_miesxkinggeorge_shortsection    
  • can_miesxkinggeorge_shortsection (1)    
  • can_miesxkinggeorge_sideelevation    
  • can_miesxkinggeorge_conceptaxonometric    
  • can_miesxkinggeorge_workingdetail    

The project reconnects a Grade II listed Georgian town house to its garden while also providing a ground floor living space.

The challenge was to do this using the footprint of the poorly insulated existing extension (only 12m2), which had become a storage room and served to act as a barrier to the garden.

We wanted to create the internal qualities of the contemporary ‘glass box’ without the mundanity of its exterior. To do this we looked to the restrained ornament and repetition of Georgian architecture.

The external steel frame is made of the smallest ‘off -the-shelf’ I-Beams and has five repeating bays. The glazed enclosure is hung from this frame, removing the need for any internal structure and maximising internal space.

The frame also serves as an ornamental element with the I-Beams returning upwards creating finials. Concertina base panels complete the external metalwork which is black to match the original ironwork of the house. A glazed chamfered door slides into a concealed pocket leading onto a raised patio. The external basement stair is moved to further improve the connection to the garden.

The project has transformed the way the clients use the house; providing them with a ground floor living space that is well connected to the garden come rain or shine and the innovative design approach adds, in some small part, to the conversation about how to respond to London’s historic building fabric.

Data

  • Begun: Mar 2018
  • Completed: Nov 2018
  • Floor area: 12m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £100,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Mar 2018
  • Procurement: Traditional
  • Address: London, United Kingdom

Professional Team