Lomax Studio

CAN, London, 2018

 

can_lomaxstudio_exterior1 

Andy Stagg     Download Original

  • can_lomaxstudio_exterior1    
  • can_lomaxstudio_exterior2    
  • can_lomaxstudio_dusk2    
  • can_lomaxstudio_detail2    
  • can_lomaxstudio_detail1    
  • can_lomaxstudio_interior3    
  • can_lomaxstudio_interior2    
  • can_lomaxstudio_interior1    
  • can_lomaxstudio_dusk1    
  • can_lomaxstudio_detail3    
  • can_lomaxstudio_plan    
  • can_lomaxstudio_roofplan    
  • can_lomaxstudio_shortsection    
  • can_lomaxstudio_roofoffeastelevation    
  • can_lomaxstudio_roofoffaxonometric    
  •     
  • can_lomaxstudio_eavesdetail    

A new artist studio for a sculptor and a printmaker nestled along a small industrial mews in New Cross, London.

An 18th century wash-house once sat on the site, long since demolished. The two volumes represent the opposing scales of the work of the artists, the industrial and the domestic. The tiled volume houses the smaller working areas as well as the kitchenette and bathroom. The profiled steel and block volume contains the large working area. Externally this presents itself as two separate studios. Internally, the two volumes create one space and are unified with the same material palette.

To maximise space with a limited budget the studio uses a combination of 'off the shelf' materials and materials the clients had accumulated from their practice. CAN looked to use these materials in such a way that elevated them from the ordinary to the ornamental, a common theme in CAN’s recent work. The scaffolding used for the roof structure utilises trusses that the artists had collected mixed with new components.

The gabled forms take their cue from the generic industrial shed and the 18th century wash-house once located on the site. The tiled gables are ornamented with a double crow step. The volumes are offset to create an external working area at the rear, which also brings southern light into the kitchen through a set of double doors. The bathroom is designed as an object in the space appearing as part of the artist's furniture. Rooflights are arranged on the north facing pitches to bring diffused light into the studio.

Data

  • Begun: Sep 2017
  • Completed: May 2018
  • Floor area: 53m2
  • Sector: Office
  • Total cost: £82,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Aug 2017
  • Procurement: Traditional
  • Address: London, United Kingdom

Professional Team