Bronzed Copper Extension

Woodrow Architects, London, 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Bronzed copper roof 

George Woodrow     Download Original

  • Bronzed copper roof    
  • Rear elevation    
  • View from living room stair    
  • View from utility door    
  • View towards utility enclosure    
  • Kitchen area    
  • Copper & anodized aluminium detail    
  • Corian detail against microscreed background    
  • Internal Material Palette    
  • Concept Study    
  • Existing and Proposed Plans    
  • Existing and Proposed Section & Elevations    
  • Roof Plan Detail    
  • Roof Structure Isometric    
  • Oak Clad Internal Enclosures    
  • Bespoke Oak Bench    
  • Existing rear elevation    
  • Garden hoarding    
  • Masonry removal    
  • Steel insertion    
  • Roof structure    
  • Facade boxing    
  • Roof insulation    
  • Internal enclosures    
  • Roof boarding    
  • Copper Roofing    
  • Glazed facade    
  • Trapezoidal skylights    
  • Garden decking and fencing    
  • Dining bench    
  • Internal works    
  • Flush door    
  • Short Sections    

A bronzed copper, triangulated roofed, side extension to a Victorian terraced house, creating open plan kitchen/dining spaces, timber clad loo/utility and a newly landscaped garden.

The design concept for a copper roofed extension in Queen's Park, commenced in autumn 2014, was derived from the brief for unusual materials, new internal circulation, Conservation Area design requirements and the adjoined house height, which sat one foot higher.

The plans were granted Conservation Area Consent following an appeal against Brent Council's decision to refuse the application in 2015.

Both the bronzed copper - which compliments the red, pink and brown hues of the original brick - and the cedar/larch in the garden, will weather naturally; the copper to a darker brown and the timber to sliver grey. This will form a dynamic backdrop as the client’s use of the space evolves over time.

Internally, the project created an open plan kitchen/dining space with a seamless microscreed floor and angles on the island and dining bench echoing the roof. At the centre is a timber clad loo/utility enclosure with frameless doors. The extension itself only added 10m2 to the ground floor which was 65m2 but through the reconfiguration of spaces opens up the floor considerably.

Leaving the existing hallway into the kitchen, which provides everyday access, the brief also called for a social link between the living rooms and extension. To deal with the change in levels steps were required but to allow headroom at the top of the stair a regular single pitched roof had to be raised up, resulting in the triangulated form.

At the garden end two large anodized aluminium doors slide across the fixed panel in front of a floating bench, allowing the family to be seated up against the façade enjoying the garden from the warmth of inside. A level access into the transformed outdoor space leads across a patio and lawn, onto a tapering deck which again echoes the roof angle tying the project together.

The project was on site from March until September 2016 with the Final Certificate being issued in June 2017 following the rectification period.

Data

  • Begun: Mar 2016
  • Completed: Sep 2016
  • Floor area: 75m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £150,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Dec 2015
  • Procurement: RIBA Domestic Building Contract 2014
  • Address: 6 Peploe Road, London, NW6 6EB, United Kingdom

Professional Team

Suppliers