The Shingle House

ADSDF, Lincolnshire, 2018

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

1_cromwell_10 

Barbara Griffin     Download Original

  • 1_cromwell_10    
  • 1_cromwell_9    
  • 1_cromwell_8    
  • 1_cromwell_7    
  • 1_cromwell_6    
  • 1_cromwell_4    
  • 1_cromwell_18    
  • 1_cromwell_1    
  • 1_cromwell_2    
  • 1_cromwell_3    
  • 1_cromwell_5    
  • 1_cromwell_17    
  • 1_cromwell_16    
  • 1_cromwell_15    
  • 1_cromwell_14    
  • 1_cromwell_13    
  • 1_cromwell_12    
  • 1_cromwell_11    
  • 1_cromwell_23    
  • 1_cromwell_22    
  • 1_cromwell_21    
  • 1_cromwell_20    
  • 1_cromwell_19    
  • 016-fac56_-_planning    

The Shingle House is nestled in historic Woodhall Spa in Lincolnshire.

The brief was to design a garden room to connect the house to outside and make the house ‘bright’. A sensitive and celebrated addition to a large Victorian dwelling designed by Richard Adolphos Came, the architect of this wonderful and curious spa village.

The project embodies idiosyncrasy and curiosity, celebrating the new and the old by complementing and contrasting each other. Externally, the ‘mono material’ treatment to each volume references the local material pallet whilst using them in a contemporary way.

An animated dialogue of materials, clad in Marley cedar shingle, the main volume nods to the vernacular but is sliced to create a dynamic twist giving it its own identity. The garage and dark room, clad in black Marley Eternit again stealthily sits as a character in this composition.

The journey through the old and new tells a story that slowly reveals itself. Internally the new addition is initially unapparent. The newly renovated interior initially introduces the visitor to quintessential Victoriana and the drama of a dark green black interior. Accessed through a hidden door in the dining room, the new space is bright white and crisp, the proportions bringing a playfulness in the sequence of spaces, reflecting the twisted form, the glazing strategically placed to drop light into the deep plan of this north-facing building.

The photographer client’s obsession with light has become fundamental to this project. The natural light and its animated movement around the space throughout the day is considered another material internally. The glazed roof also offers views of the existing dwelling that become framed moments to appreciate the old while inside the new. The relationship to the garden was fundamental to this project, the garden becoming another character in this composition, another part of the journey and narrative of the design. Wellbeing is of the utmost importance.

The architects have integrated fundamental principles to improve the wellbeing of the inhabitants using connection to nature and light. The craftsmanship, detailing and making of the building is fundamental to the project. Working closely as a team was key to the success of the project and core to the ethos of ADSDF.

Data

  • Begun: Sep 2017
  • Completed: Oct 2018
  • Floor area: 90m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £220,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jul 2017
  • Procurement: JCT
  • Address: Lincolnshire, United Kingdom

Professional Team