Drumnakyle

TAP (Taylor Architecture Practice Ltd), Perthshire, 2018

 

tap_drumnakyle_photo_03 

David Barbour     Download Original

  • tap_drumnakyle_photo_03    
  • tap_drumnakyle_photo_06    
  • tap_drumnakyle_photo_05    
  • tap_drumnakyle_photo_07    
  • tap_drumnakyle_photo_02_0    
  • tap_drumnakyle_photo_01_0    
  • tap_drumnakyle_photo_04    
  • tap_drumnakyle_photo_08    
  • tap_drumnakyle_photo_10    
  • tap_drumnakyle_photo_09    
  • tap_drumnakyle_ground_plan    
  • tap_drumnakyle_proposed_axo    
  • tap_drumnakyle_sectional_perspective    
  • tap_drumnakyle_existing_axo    
  • tap_drumnakyle_detailed_section    
  • tap_drumnakyle_detailed_plan    

The site is located in the former settlement of Drumnakyle, above the southern banks of Loch Tummell.

Ruined stone walls are prominent in the surrounding landscape contributing to the poignant and romantic character of the place. Two remaining habitable buildings are known as The Steading and The Farmhouse. They were purchased in 2017 and share a common courtyard and garden.

T.A.P were approached to develop designs to both expand and modernise the farmhouse and also to facilitate a future situation wherein the houses are separately owned.

The entire house was refurbished, the roof re-slated and insulated and the ground floor reconfigured, with the kitchen moved from the middle of the plan into an extension on the west side. A large opening was formed through the 1m thick gable wall to link this new space to the main living/dining room. A single opening in the in the west facing wall of the extension frames a view to Schiehallion but minimises overlooking what might become a neighbours garden. Larger glazed openings at either end visually separate the stone wall from the existing house and provide a generous outlook to the garden and the loch below.

When examining the options for the external treatment of the extension, we felt it was critical to maintain the delicate balance between the built forms and the natural environment. The ruins and boundary walls that surround the house have a wonderful texture and richness and so the idea developed that the extension could utilise this material; taking on the characteristics of a ‘dry-stane’ wall but with details and form adapted to the requirements of this contemporary application. Working closely with a local, specialist contractor we agreed upon an approach that used the Dolerite stone, carefully salvaged from some of the adjacent ruins.

Data

  • Begun: Jul 2018
  • Completed: Sep 2018
  • Floor area: 140m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £145
  • Funding: Private
  • Tender date: Mar 2018
  • Procurement: SBCC Minor Works
  • Address: Drumnakyle near Foss, Perthshire, United Kingdom

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more