Savudrodro Community Hall

CAUKIN Studio , Fiji, 2018

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

photo_8 

Katie Edwards     Download Original

  • photo_8    
  • photo_10    
  • photo_3    
  • photo_4    
  • photo_9    
  • photo_5    
  • photo_6    
  • photo_7    
  • photo_2    
  • photo_1    
  • 17.08_savudrodrovillage_as_built_ga    
  • 17.14_savudrodrovillage_as_built_sectionaa-a3_l_perspective_section_aa    
  • 17.14_savudrodrovillage_as_built_sectionaa-a3_l_detail_section_bb_1.20    
  • 17.14_savudrodrovillage_as_built_elevations-a3_l_west_ele    
  • 17.14_savudrodrovillage_as_built_elevations-a3_l_south_ele    
  • 17.14_savudrodrovillage_as_built_elevations-a3_l_north_ele    
  • 17.14_savudrodrovillage_as_built_elevations-a3_l_east_ele    

Construction of a community hall in Fiji.

During the cyclone season every year, including Cyclone Winston in 2016, the excessive rain causes the river adjacent to the village to flood. As a result, it has caused the village sanitary block to crumble into the river and the old community hall foundations to crack.

CAUKIN Studio spent eight weeks relocating and constructing a new community hall in the village – raised off the ground to prevent future damage to the hall due to flooding. Villagers and international volunteers worked in partnership with The Naqaqa Giving Foundation to build the hall, which will now host village meetings, local groups and events and community workshops; it is a place for the community to come together as one.

The design consists of angular portal frames, which create a unique and visually striking form. The angular facade to the rear allows a greater unimpeded floor space, adding lighting and ventilation as well as a floor-level, reclined, seating area. A large decking to the front of the building, functions as a spill out space for the village, as well as a place to stage choir performances and traditional Fijian mekes (dances).

Four large timber sliding doors connect the hall to the main village green, while the angled rear facade fronts onto the rugby field behind.

The building is clad in large treated plywood shingles, some of which open out to allow more light and air into the space. These plywood panels create a very unique aesthetic then isn’t found in the local vernacular and makes the building truly stand out. The toilet block to the rear consists of two toilets, two showers and a sink; taking the form of a scaled-down, mirrored version of the main hall with replicated eaves details.

Data

  • Begun: Jul 2018
  • Completed: Sep 2018
  • Floor area: 92m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £22,500
  • Funding: Naqaqa Giving Foundation, Fulton Hogan Hiways, Spratley&Partners, Centrespace Design, Paul Isaacs, Salma Aitali, Claire Fordham
  • Tender date: Oct 2017
  • Procurement: Community Design and Build
  • Address: Savudrodro Koro, Cross Island Road, Savusavu, Vanua Levu, Fiji, Fiji Islands