Naidi Community Hall

CAUKIN Studio, , 2019

 

photo_6_0 

Katie Edwards     Download Original

  • photo_6_0    
  • photo_5_0    
  • photo_8_0    
  • photo_9_0    
  • photo_7_0    
  • photo_4_0    
  • photo_2_0    
  • photo_10_0    
  • photo_3_0    
  • photo_1_0    
  • 17.08_naidivillage_as_built_ga    
  • 17.08_naidivillage_as_built_sectionbb    
  • 17.08_naidivillage_as_built_sectionaa    
  • 17.08_naidivillage_as_built_northelevation    
  • 17.08_naidivillage_as_built_westelevation    
  • 17.08_naidivillage_as_built_detailsectionaxo    

Used to host weddings, traditional ceremonies, birthday parties, funerals and much more, the community hall is at the heart of communities throughout Fiji.

The Naidi Community have been without a space for seven years, following the gradual decay of their previous hall, which was eventually deemed to be unsafe for use. As a result, The Naidi Community Hall was built to serve the village of 400 people and 75 households. The brief was to create a space which enabled the Naidi Community to express themselves creatively while providing a structure strong enough to take shelter in, in the event of any future natural disasters.

The design takes the form of a theatre stage, crescendoing out to the front facade which faces towards the centre of the village green. The three large counter-weighted doors open to create a stage to host various performances like the ‘Meke’ – a Fijian traditional dance.

The large ceiling height allows for a natural flow of air throughout the building, which is released through hit-and-miss timber cladding under the roof, resulting in a space that remains cool on the hottest days.

The opening shutters, louvre blades and large panes of glass create a naturally lit space internally, enhancing performances and events taking place within. Construction of the hall took place between July to September 2018 and involved a large team of overseas volunteers and villagers working together to complete the structure.

Data

  • Begun: Jul 2018
  • Completed: Sep 2019
  • Floor area: 126m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £35,650
  • Funding: The Jazmin Fund, NGF, Fulton Hogan Hiways, Spratley & Partners, Centrespace Design, The John Gore Organization
  • Tender date: Oct 2017
  • Procurement: Community Design and Build