AMP Studios Pavilion

Gruff Limited, London, 2018

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

cnigeljohn_jadejoel_weddingpreview-18 

Ben Blossom + Nigel John     Download Original

  • cnigeljohn_jadejoel_weddingpreview-18    
  • cbenblossom_ampstudio_s_lr-9    
  • cbenblossom_ampstudio_s_lr-7    
  • cbenblossom_ampstudio_s_lr-6    
  • cbenblossom_ampstudio_s_lr-5    
  • cbenblossom_ampstudio_s_lr-4    
  • cbenblossom_ampstudio_s_lr-3    
  • cbenblossom_ampstudio_s_lr-1    
  • aj_small_projects_-_amp_studios_pavilion_drawings    

The AMP Studios Pavilion is a standalone modular structure for hosting outdoor events.

It was conceived as a project that would echo and complement its setting between a railway line and busy main road. Its form was driven by the geometry of the existing Victorian railway viaduct, extending the usable sheltered area from a pair of arches out onto the forecourt.

Our client, an events and venue management company, approached us to design the fit-out of the front two arches into four artists’ studios and the end two into an events space; collectively known as AMP Studios. Their initial idea was for an off-the-shelf tensile solution, but we saw an irresistible opportunity to design something bespoke for the site, creating a unique destination that the client could promote alongside their nearby Asylum Chapel in the competitive wedding venue market.

The pavilion is structurally efficient, enabling an expressive geometry by using a simple series of repeated elements and nodal connections. Breaking down the large span into sets of smaller, lighter elements, easily fabricated and assembled by hand, helped to manage the budget restrictions by using widely-available building components and reduced build-time and disruption to the resident artists.

The raw palette of timber, galvanised metal and polycarbonate reflects the existing railway infrastructure, while also providing a neutral backdrop which can be decorated and dressed to any taste and personal style. The legs are integrated with timber planters, providing sufficient weight to anchor the pavilion. Over time, plants will cover the structure to create an inner city oasis; an extraordinary London location. It is an impressive, recognisable and visible structure that transforms this gritty pocket in south-east London into a venue befitting the most important day in people’s lives; their wedding day. A little pocket of magic on the Old Kent Road.

Data

  • Begun: Feb 2018
  • Completed: Apr 2018
  • Floor area: 115m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £32,112
  • Funding: Private
  • Tender date: Nov 2017
  • Procurement: RIBA Concise Building Contract 2014
  • Address: 897a Old Kent Road, London, SE15 1NL, United Kingdom

Professional Team