Junction Arts and Civic Centre

Henley Halebrown Rorrison, East Riding of Yorkshire, 2009

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Close-contact route 

David Grandorge     Download Original

  • Close-contact route    
  • Community cafe    
  • View from square    
  • View from main street    
  • Sheltered area & performance Workshop    
  • Main auditorium    
  • Auditorium foyer    
  • Wall canopy & cladding    
  • Wall Canopy & Cladding    
  • External improvised performance    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Short section    
  • Short section    
  • Short section    
  • Short section    
  • Long section    
  • West elevation    
  • Etching    
  • Model    
  • Section through wall    

Conversion of dilapidated 1980s steel portal frame market structure into a civic centre incorporating a theatre, workshop, council chambers and cafe

Junction combines a small arts centre – a 170-seat auditorium and performance workshop – with Goole Town Council’s offices and council chamber. The ground floor of the centre is organized as an enfilade of spaces: auditorium, foyer, café and performance workshop.

Around these public areas, ancillary spaces are arranged. The first floor accommodates the chamber and offices, the excess volume affording double height spaces below. A straight stair that links the ground and first floors bisects the foyer.

The original shed has been part filled with a new lightweight steel and timber-framed structure. At the southern end the surplus space between the original and new structures now links Paradise Place, Market Yard and the existing Victorian Market Hall. It also provides cover for market stalls and external performances.

A covered route along the edge of paradise place offers a place to shelter and another opportunity for traders to pitch a stall. The angle of the shelter along with the pedestrian crossing and a shift in the original geometry of the market helps to transform the centre into a sculptural form. A contrast between dark Eternit cement panels above and the open spruce paneled façade below aim to emphasise the geometry of the centre.

Data

  • Begun: Sep 2008
  • Completed: Nov 2009
  • Floor area: 1,300m2
  • Sectors: Arts and culture, Civic
  • Total cost: £2.5M
  • Funding: Arts Council England, East Riding of Yorkshire Council, Goole Town Council, Yorkshire Forward
  • Tender date: Mar 2007
  • Procurement: JCT standard with quantities 2005
  • CO2 Emissions: 41.5 (predicted)kg/m2/year
  • Address: Paradise Place, Goole, East Riding of Yorkshire, DN14 5DL, United Kingdom

Professional Team