BFI Mediatheque, Southbank

Cullinan Studio, London, 2017

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The new layout of the Mediatheque improves legibility, transparency and inclusivity. 

Gareth Gardner (website)     Download Original

  • The new layout of the Mediatheque improves legibility, transparency and inclusivity.    
  • A semi-circle of tactile carpet extends into the BFI foyer.    
  • The drop-in seating has become a popular waiting area for events in adjacent facilities.    
  • The Mediatheque is perfect for both casual users and researchers alike.    
  • Two-seater cinema-style sofas have in-built audio.    
  • Twelve viewing booths are dedicated for research.    
  • Birch-faced plywood was specified with a wood wax and oil coating to give a clean and durable finish.    
  • Each research booth is furnished with a desk, user-controlled lighting and has space for two chairs.    
  • Overhead plan view    
  • Floor plan    
  • Front elevation of Mediatheque    
  • Section through Mediatheque and Foyer    
  • 3D view    
  • Working detail sketches    

Remodelling of a digital service for the BFI National Archive collection of film and TV, transforming the visitor experience.

The BFI Mediatheque provides a free digital service offering curated storytelling of the National Archive collections, from feature films to documentaries, home movies and kids’ TV - including many titles that have rarely been seen since their original broadcast.

Cullinan Studio’s dramatic transformation of the Mediatheque has re-invented the visitor’s experience. We worked closely with Holovis – a design company specialising in immersive and mixed-reality solutions – to develop an exciting integrated audio visual experience and with the specialist joinery sub-contractors to ensure the concept was realised in the final joinery details.

Located in the BFI Southbank foyer, the new Mediatheque layout improves legibility, transparency and inclusivity throughout the space, for people of all abilities and ages and creates the perfect environment for both casual users and researchers alike.

A semi-circle of tactile carpet extending into the BFI foyer is furnished with moveable ottomans, inviting passers-by to sit and watch curated content on the central console screens - it has become a popular waiting area for events in adjacent facilities. On the other side of the console are four touch-operated screens facing bespoke two-seater cinema-style sofas with in-built audio; ideal for casual viewing by individuals, couples and families.

Further into the Mediatheque space, away from the foyer, are 12 viewing booths dedicated for research. In each booth is a desk with user-controlled lighting, space for two chairs, noise-cancelling headphones and a touch-screen for searching, watching and studying the archives.

Birch-faced plywood was specified with a wood wax and oil coating to give a clean and durable finish whilst the upholstered panels bring a softness to the booths and seating.

Sliding glazed doors allow the Mediatheque to be closed to the foyer for scenarios such as school groups or private hire. However, the normal mode is for the Mediatheque to be open and welcoming to all.

Data

  • Completed: Jun 2017
  • Floor area: 130m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £230,000
  • Procurement: Traditional
  • Address: BFI Southbank, Belvedere Road, South Bank, London, SE1 8XT, United Kingdom

Professional Team