The Repeater Station

TMV Architects, Peterborough, 2018

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

repeater_station_17 

Tom Calton     Download Original

  • repeater_station_17    
  • repeater_station_16    
  • repeater_station_15    
  • repeater_station_14    
  • repeater_station_13    
  • repeater_station_12    
  • repeater_station_11    
  • repeater_station_10    
  • repeater_station_09    
  • repeater_station_08    
  • repeater_station_07    
  • repeater_station_06    
  • repeater_station_05    
  • repeater_station_04    
  • repeater_station_03    
  • repeater_station_18    
  • repeater_station_02    
  • repeater_station_01    
  • repeater_station_10    
  • repeater_station_09    
  • repeater_station_08    
  • repeater_station_07    
  • repeater_station_06    
  • repeater_station_05    
  • repeater_station_04    
  • repeater_station_03    
  • repeater_station_18    
  • repeater_station_02    
  • repeater_station_01    

An architectural studio in Hampshire.

In 2017 a plot of land was purchased near Norman’s Cross, Peterborough. The site had been occupied by a BT Repeater Station, which had been disused since 2003. The aim was to demolish the existing single-storey, brick building and in its place erect a simplistic and contemporary clad box that merges into farmhouse vernacular.

The new architect's studio space looked to utilise the site's ideal position over looking world’s first purpose-built prisoner of war camp, built during the Napoleonic Wars by the Navy. The site's historic status also means that this area of land will never be built upon, as it is now classified as an ancient monument by English Heritage.

The chosen foundation type for the studio was AFT (advanced foundation technology). We had worked with AFT on several projects. This, combined with the product’s age of over 20 years old and the fact it is standard in Sweden, led us to have great confidence in the project – resulting in us selecting it for our own project.

Structurally insulated panels (SIPs)were selected for the main body of the structure, due to them being a fast, cost-effective and highly insulating building solution. The SIPs were manufactured locally by SIPS UK.

After much excitement and anticipation, we moved in on the 17th July 2018. We have settled in nicely and are enjoying the daily escapades of our new neighbours (the cows). The final building is a modernistic take on barn-style forms; clad vertically in noir coated corrugated steel. The interior follows the raw style of the outside, with exposed chipboard, steel and timber, offset against stark white plaster, with injections of orange.

Data

  • Begun: Oct 2017
  • Completed: Jul 2018
  • Floor area: 80m2
  • Sector: Office
  • Total cost: £125,000
  • Funding: Self-Funded through practice
  • Procurement: Traditional
  • CO2 Emissions: 36kg/m2/year
  • Address: Norman Cross, Peterborough, PE7 3TB, United Kingdom

AJBL Sponsor

Thrislington Cubicles

Builders of the worlds best toilet cubicles, vanity units, lockers and panels at our factory in the United Kingdom since the 1960s

Find out more