The Photography Workshop

alma-nac, London, 2017

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

the_photography_workshop_alma-nac_003 

Jack Hobhouse     Download Original

  • the_photography_workshop_alma-nac_003    
  • the_photography_workshop_alma-nac_010    
  • the_photography_workshop_alma-nac_009    
  • the_photography_workshop_alma-nac_008    
  • the_photography_workshop_alma-nac_007    
  • the_photography_workshop_alma-nac_006    
  • the_photography_workshop_alma-nac_005    
  • the_photography_workshop_alma-nac_004    
  • the_photography_workshop_alma-nac_001    
  • the_photography_workshop_alma-nac_002    
  • 192_100_proposed_plan_level_00    
  • 192_101_proposed_plan_level_01    
  • the_photography_workshop_axo    
  • 192_401_typical_detail    
  • 192_703_booth_sections    
  • 192_701_bolt_lighting_layout    

The conversion of an industrial space into a photography studio, workshop and office space.

The original industrial features of the building were maintained, contrasted with a series of characterful interventions used to subdivide the space.

Collaborating with client, contractor and a series of artists, the scheme utilises a combination of unfinished industrial materials with colourful artist interventions, recycled materials and cost-efficient lighting designs to create the distinctive workspace. Informal areas are characterised by strong use of colour, while key working areas are contained with monochrome partitions and stylised industrial lighting.

Alma-nac worked closely with the client to create a space that enabled the work culture of the inhabiting company. The proposed spaces evolve from full workshop/maker space, to photography studio, to creative and office space. Peppered with breakout and informal meeting areas, the scheme gives as much space and focus to its living and kitchen spaces.

A free standing steel frame mezzanine overclad with polycarbonate sheet subdivides the space.

A black and white ceiling is suspended beneath the steel frame, inverting colour and lighting style between the kitchen and photography space housed below. A recycled chopping board material is used throughout the space to form bespoke furniture, work pods, seating, planters and the kitchen surface itself. The polycarbonate cladding lights up around the space as the various rooms are being used, forming a backdrop of diffuse light.

The existing Industrial fluorescent lighting is suspended to form a lightning bolt over the main shared space, and similar tubes radiate around the main meeting table – the table itself a fusion of recycled materials with an inset lightning bolt motif.

Data

  • Begun: Feb 2017
  • Completed: Aug 2017
  • Floor area: 600m2
  • Sector: Office
  • Total cost: £197,500
  • Funding: Private
  • Tender date: Feb 2017
  • Procurement: Traditional
  • Address: It's The Flashpack, Parkhall, 40 Martell Road, London, SE21 8EN, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more