DLM Studio

DLM Architects Ltd, , 2017

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

pano_3265_3267_copy-edit_-_220818_dlm_office_-_small 

Peter Landers     Download Original

  • pano_3265_3267_copy-edit_-_220818_dlm_office_-_small    
  • pano_3301_3307_copy-edit_-_220818_dlm_office_-_small    
  • pano_3311_3313_copy-edit_-_220818_dlm_office_-_small    
  • pano_3289_3291_copy-edit_-_220818_dlm_office_-_small    
  • pano_3285_3288_copy-edit_-_220818_dlm_office_-_small    
  • id7a3296-edit_-_220818_dlm_office_-_small    
  • dji_0093-edit_-_220818_dlm_office_-_small    
  • dlm    

An architectural studio in Guernsey.

The nature of DLM Architects' work demands an inspiring studio space different to the traditional office environment. Our involvement with multiple aspects of the construction industry, from design, procurement and fabrication mean that storage and workshop space is as necessary as the studio itself, however the benefits of having this under a single roof mean that we can closely integrate more technical fabrication techniques.

Every detail has been considered and fabricated with precision to allow each space to function independently as required. The robust selection of materials is honest to the industrial setting and the fit-out serves as an example of the approach that DLM take towards design, showcasing a raw palette of natural and reclaimed materials.

The workshop is concealed behind old concrete shuttering boards, the stairs are lined in oak reclaimed from a recent demolition, and the kitchen from reclaimed bricks and locally milled timber. Within the double height spaces, light fixtures from the airport runway were salvaged from scrap, sandblasted and converted to LED pendants. Within the studio we designed and fabricated lightweight timber rafts integrating flush lamp shades with polished plaster, giving the illusion of heavy concrete slabs floating above the workspaces. These suggest a domestic scale beneath the exposed roof structure, also integrating acoustic deadening.

The meeting room utilises the existing blockwork structure, along with charred timber lining with a contrasting meeting table fabricated from blackened steel trestles suspending two slabs of locally felled oak. Large elements of glazing allow visual connection between spaces and encourage natural light flow despite the limited fenestration of the building envelope.

Manifestation has been designed to help inform clients during the design phases of construction, and understand critical scale and proportion. The workshop is split into areas of machinery, assembly and storage, albeit largely a clean practical volume of space to allow for flexibility given the various equipment required for specific projects.

Data

  • Begun: Mar 2017
  • Completed: Oct 2017
  • Floor area: 203m2
  • Sector: Office
  • Total cost: £42,420
  • Funding: Private
  • Procurement: No Contract. Construction management with various subcontractors

Professional Team

AJBL Sponsor

Thrislington Cubicles

Builders of the worlds best toilet cubicles, vanity units, lockers and panels at our factory in the United Kingdom since the 1960s

Find out more