Jeffrey's Place

Tasou Associates , London, 2018

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

04_rorygardiner1080c_001 

Rory Gardiner     Download Original

  • 04_rorygardiner1080c_001    
  • 03_rorygardiner1080c_014    
  • 01_rorygardiner1080c_015_v2    
  • 10_rorygardiner1080c_013    
  • 09_rorygardiner1080c_012    
  • 08_rorygardiner1080c_009    
  • 07_rorygardiner1080c_005    
  • 06_rorygardiner1080c_003    
  • 05_rorygardiner1080c_002    
  • 02_rorygardiner1080c_007    
  • 02_-_9_jeffreys_place_-_ground_and_first_floor_plans    
  • 03_-_9_jeffreys_place_-_second_and_roof_plans    
  • 01_-_9_jeffreys_place_-_exploded_axonometric    
  • 05_-_9_jeffreys_place_-_section    
  • 04_-_9_jeffreys_place_-_elevations    
  • 06_-_9_jeffreys_place_-_working_detail    

Historic 1850s Camden warehouse renovated to rationalise internal spaces and to open up the building to more natural daylight.

The two-storey property previously received little natural light due to tight site constraints and small windows. The emphasis of this project was to create a bright and uncluttered office space using robust materials chosen for their longevity.

The first step was to gut the existing spaces, before adding a new storey on top. After grid ceilings and existing layers of plasterboard were removed, a unique patchwork of brickwork was discovered, showing marks of the building's previous uses.

A new storey was added on top with a large central skylight that pours light down into the spaces below. It is used as a private office with a long high-level window offering views of the treetops of the gardens behind. To rationalise wasteful corridor space, the building is divided in two by a folded steel staircase that connects all three levels, defining more open and public spaces at the front and private spaces at the back that can be separated if required.

Sliding timber shutters provide control of light and privacy to the ground floor of the office, and echoes original stable frontage when closed. The timber lining continues inside, concealing a small kitchen and WC, which blend into the wall when the doors are closed.

The rooftop extension, which is clad in black standing seam zinc, is set back from the front of the building and is barely visible from the ground level.

Using rough and simple materials such as oak, walnut and light grey painted plasterboard in combination with focal elements such as the expressive mild steel staircase and adaptive front shutters, resulted in a minimal yet exciting scheme.

Data

  • Begun: Aug 2017
  • Completed: Sep 2018
  • Floor area: 86m2
  • Sector: Office
  • Total cost: £248,079
  • Funding: Private
  • Tender date: May 2017
  • Procurement: Minor Works Building Contract with Contractor's Design
  • Address: 9 Jeffrey's Plac, London, NW1 9PP, United Kingdom

AJBL Sponsor

VMZINC

VMZINC has almost two centuries experience of manufacturing a wide range of rolled zinc products for use in construction

Find out more