Newport Street Gallery

Caruso St John, London, 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The gallery directly faces the railway line 

Helene Binet     Download Original

  • The gallery directly faces the railway line    
  • Red-toned brick    
  • The rear of the building, facing north-west    
  • The front of the building    
  • Curved brick walls    
  • The space was originally used as a studio    
  • The staircases have strong spatial qualities    
  • The stairways are cantilevered off a wall of white Belgian brick    
  • The oval-shaped stairs are constructed using engineered timber    
  • Smooth stair handrails    
  • Site plan    
  • Basement plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Second floor plan    
  • Third floor plan    
  • Roof plan    
  • Section AA and CC    
  • Section BB and DD    
  • West and north elevations    
  • East and south elevations    
  • Model    
  • Wall section (detail section CC) Main entrance    
  • Wall section plinth    
  • Wall section (detail section CC) Rear balcony    
  • Wall section (detail section DD)    
  • Wall section    
  • Stair ground floor    
  • Stair first floor    
  • Stair second floor    
  • Stair reflected ceiling plans    
  • Stair section AA and BB    
  • Stair elevations    
  • Stair unfolded internal elevation    
  • Stair ground floor and first floor plan    
  • Stair second floor and reflected ceiling plan    
  • Stair elevations    
  • Stair section CC and DD    
  • Stair unfolded internal elevation    
  • Roof (long section AA)    
  • Roof (long section AA)    
  • Roof zinc rainscreen    
  • Roof (cross section CC)    
  • Roof    
  • New windows    

Conversion of industrial buildings into six art galleries including a shop, restaurant and offices.

Artist Damien Hirst’s gallery is a conversion of a complex of former industrial buildings in Vauxhall, London. The Caruso St John project involved the conversion of three listed buildings. Hirst acquired the first of the Newport Street buildings in 2002 and initially used it as a studio space.

Two new additional buildings were constructed at either end of the existing three, creating a gallery spanning most of the length of the street. Caruso St John has bookended the three retained workshop buildings with two new buildings. The additions are in brick of a similar reddish tone to the early 20th-century fabric, laid in Flemish bond without expansion joints.

Data

  • Begun: Jun 2012
  • Completed: Aug 2015
  • Floor area: 3,500m2
  • Sector: Arts and culture
  • Funding: Private
  • Procurement: Standard Building Contract without Quantities 2011
  • Address: Newport St, London, SE11 6AJ, United Kingdom

Professional Team