Nottingham Contemporary

Caruso St John, Nottingham, 2009


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

View from the north, with a 9m window facing the market cross 

Helene Binet (website)     Download Original

  • View from the north, with a 9m window facing the market cross    
  • The gallery in context from the south    
  • The gallery in context from the south    
  • View of the entrance    
  • The view from the north with a 9m window facing the market cross    
  • Detail view of the cladding    
  • An imroved public route from Cliff Road up to High Pavement is one of the building    
  • The large window provides views into teh art gallery from the public realm    
  • The only rectangular room in the building, gallery four, is lit by scalloped skylights     
  • Detail of skylights    
  • The main stair    
  • Gallery 3 with its 10m high ceiling    
  • Caruso st John    
  • Sub-basement floor plan    
  • Basement floor plan    
  • Ground floor plan    
  • Mezzanine floor plan    
  • Long section    
  • Short section    
  • Short section     
  • Model    
  • Model    
  • Model    
  • Model    
  • Model    
  • Pre-cast Concrete Panels    
  • Formwork for concrete    
  • Lace patterned concrete    
  • Lace samples    

Art gallery located on the sloping site of Victorian railway cutting, featuring naturally lit galleries and a lace patterned pre-cast concrete façade

Caruso St John were selected to design Nottingham’s new Centre for Contemporary Art through an international competition in 2004.

The site for the building is in a part of central Nottingham called the Lace Market, whose history and built form has parallels with the cast iron district of New York, giving the Centre a loose cultural connection to its site.

The architects set out to offer a wide range of interiors that has the variety and specificity of the found spaces of a factory or warehouse, within a new building: rooms that will challenge the installation and production of contemporary art and offer new ways for performers and audiences to interact.

The exterior of the Centre takes its inspiration from the 19th century buildings of Nottingham, and in particular, from the impressive façades of the Lace Market.


  • Begun: Jan 2007
  • Completed: Sep 2009
  • Floor area: 3,400m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £12.3M
  • Funding: Arts Council
  • Procurement: JCT 98, Local Authorities with Quantities
  • CO2 Emissions: 58kg/m2/year
  • Address: Weekday Cross, Nottingham, NG1 2GB, United Kingdom

Professional Team