Riverside House and Ceramics Studio

Mike Tuck Studio Architects, Cambridge, 2017

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Riverside House and Studio 

Calum Campbell (website)     Download Original

  • Riverside House and Studio    
  • Riverside Through View    
  • Riverside House Detail    
  • Riverside Studio    
  • Riverside Studio Detail    
  • Riverside House and Studio    
  • Riverside Studio    
  • _MG_4304    
  • Ground Floor Plan    
  • Sectional Details    
  • Sectional Details    
  • Studio Details    
  • Riverside Axonometric    
  • Studio Working Model    
  • Cladding Details    

A project in two parts: house and studio for a ceramicist in Cambridge

Mike Tuck Studio were commissioned in 2015 by a Cambridge-based ceramicist to design a new building in two parts. The first is an extension to an existing late Victorian end-terrace house to open-up the ground floor and provide a much-needed family kitchen and living area. The second is a new garden pottery studio for the client’s work away from her young family. 

The design is a call-and-return between the two structures and the larch-clad facades are a reflection of each other across the garden. The design responds to the client’s passion for craft and attention to detail and evolved into a pair of crisply detailed timber volumes. The space is conceived as a courtyard between the reflected facades of home and work and provides a private space for relaxation and play amongst dense streets of terraced houses.

The project's location just meters away from the River Cam meant that it was subject to possible flooding and Mike Tuck Studio worked closely with planners, building control and the contractor to implement flood mitigation measures including removable flood gates and new water-resistant concrete slabs.  

Data

  • Begun: Nov 2016
  • Completed: Sep 2017
  • Floor area: 912m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £181,000
  • Funding: Private
  • Tender date: May 2016
  • Procurement: Traditional. RIBA Domestic Contract
  • Address: Riverside, Cambridge, CB5 8HL, United Kingdom

Professional Team

Suppliers