Project Light

CCASA Architects, 175 Graham Road, London, 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

CCASA_01 

Mark Weeks (website)     Download Original

  • CCASA_01    
  • CCASA_03    
  • CCASA_04    
  • CCASA_05    
  • CCASA_06    
  • CCASA_07    
  • CCASA_08     
  • CCASA_09    
  • CCASA_10    
  • CCASA_11    
  • 1500_00_EX-01    
  • 1500_01_EX-02    
  • 1500_02_EX-03    
  • 1500_03_AR-01    
  • 1500_04_AR-02    
  • 1500_05_AR-03    
  • 1500_06_AR-04    
  • 1500_07_AR-05    
  • 1500_08_AR-06    

Single storey side extension and internal refurbishment to a two-bedroom garden apartment. Kitchen relocation, opening towards the garden and flooding natural light into the apartment.

The brief was to increase the living areas with a new extension and bring as much natural light as possible into a North facing property. This was to be achieved with a very tight budget. All alterations aimed to be in harmony with the property’s context and heritage, emphasising the new modern addition and keeping the original massing of the property.

The side extension was designed to create an open and light space utilising glass to enhance spatial dimension to offset the existing brickwork party wall with the neighbour. This flooded the internal accommodation with natural light.

The separation with glass between the old and new retains the visual presence and proportion of the original rear elevation façade. Extremely important was the design of this glazed link allowing access to both the garden and the internal patio. New sliding doors were proposed to enhance the connection between the inside and outside. The proposed internal patio allows for natural light and ventilation to all adjacent rooms. The limits between inside / outside disappear creating the illusion of extending the living room towards the garden and allowing the user to believe that they are cooking in the garden below the glass linked connection.

Carefully chosen materials were key to keep costs down and flood the internal spaces with light. Internally, the bathroom was relocated to allow for same size rooms and to incorporate a long built in wardrobe into the master bedroom. The new bathroom was designed as an independent “box” detached from the adjacent walls with frameless glass partitions enabling light into the darkest corners.

Data

  • Begun: Jan 2016
  • Completed: May 2016
  • Floor area: 76m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £143,000
  • Funding: self-funded
  • Tender date: Sep 2015
  • Procurement: JCT Minor Works Contract - with Contractor’s Design
  • CO2 Emissions: Approved by Building Controlkg/m2/year
  • Address: 175 Graham Road, 175 Graham Road, London, E8 1PD, United Kingdom

Professional Team

Suppliers