V&A Lecture Theatre

Nissen Richards Studio, London, 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

David Lambert     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Plan and section    
  • Sections A-A and B-B    
  • Sections C-C and D-D    
  • Section A-A - decorations    
  • Section B-B - decorations    
  • Sections C-C and D-D - decorations    
  • Pattern stencil    
  • Existing plan    

Refurbishment of the existing Grade I listed lecture theatre at the Victoria & Albert Museum including designs for a new decorative acoustic lining

The existing designs within the cupola ceiling have been used as inspiration for a subtle pattern, developed with a scenic painter using varnish, to the timber lining that surrounds the space. These motifs just catch the light from certain angles and create a clear, modern feel that retains a memory of the past.

The new cladding of the sound box complements the lining, and adds another contemporary element to the theatre in a refurbishment that required close collaboration with an acoustic consultant and English Heritage.

Data

  • Begun: Nov 2010
  • Completed: Feb 2011
  • Floor area: 290m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £50,000
  • Procurement: Bespoke V&A contract
  • Address: V&A, Cromwell Road, London, SW7 2RL, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more