Lowman Road

MS-DA, London, 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Rear Facade 

Nick Guttridge     Download Original

  • Rear Facade    
  • Kitchen    
  • Hall    
  • Shower    
  • Kitchen    
  • Kitchen    
  • Kitchen    
  • Bedroom    
  • Bathroom    
  • Patio Area    
  • Rear Facade    
  • Rear Facade    
  • Lower Ground Floor    
  • Ground Floor    
  • First Floor    
  • Elevation    
  • Section    
  • Section    
  • Project Progress    
  • Existing    
  • Demolish Existing    
  • Lower Floor Level    
  • Structure    
  • Volumes    
  • Extension_01    
  • Full width - Original Scheme    
  • Detail    

The extension and remodelling of a typical Victorian terrace house

This project's brief was to open up the ground floor and connect it with a new side return extension. It also requested to significantly lower the entire area under the rear outrigger and new extension for good ceiling heights and to remodel the upper level of the outrigger.

The brief lead us to propose demolition of the entire outrigger, a decision that was fortified with discovering a convoluted system of steel beams supporting various parts of the rear main façade.

The intention was to build out at ground level to the full width but planners wanted the scheme reduced to the more common L-shape.

The original scheme saw an exposed timber truss spanning the full extent of the outrigger plus the ground floor extension. This structural ambition was made redundant but the architect stuck to a full timber construction for the rebuild.

The client was determined to establish a monochromatic material and colour palette to serve as background to their colourful and eclectic mix of furniture and art.

The project was yet another exercise into variations of the London terrace expansion. Often upper floors with reception rooms are abandoned by creating an attractive lower level. This wasn’t so much of a problem here as the split between the half stories is minimal. But the connection of the front reception room and the new kitchen and dining area works quite well as it is also the only way to access the north-facing garden.

Data

  • Begun: Jan 2016
  • Completed: Jul 2016
  • Floor area: 208m2
  • Sector: House
  • Total cost: £215,000
  • Funding: -
  • Tender date: Dec 2015
  • Procurement: -
  • CO2 Emissions: -kg/m2/year
  • Address: Lowman Road 16, London, N7 6DD, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more