Seaton Burn, Bellway Head Office Extension

Pod Newcastle, Newcastle upon Tyne, 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Adam Lee     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

Conversion of a listed stable block into a two story office space

The client, Bellway PLC engaged POD to look at various options for expanding their current usable workspace within Seaton Burn House. After several workshops exploring and evaluating the architects developed designs for a conversion of a listed stable block into a two-storey office space with a glazed extension providing both, entrance point and further office spaces.

From the outset the architect engaged with the Local Authority most notably their conservation team to understand the historical context of the existing building and surrounding site. Researching historical data, it was noted that in 1850 there had been an extension to the stable block, which the architects then located and traced the mortar line, which underpinned the proposal.

Key design decisions were taken very early on in the process, any extension would require separation from the existing building, which was achieved by a glazed entrance and roof, offering not only a very lightweight structure and touch but also the opportunity to strip back and expose the natural materials of the building. This area was then split by a spine wall of fully oxidised copper. This material is not on a stark contrast to the existing brick work but also a blend with the various planting surrounding the proposal and wider site.

The use of large areas of glazing provide views over the site but also begin to open the working habits of the client. Cellular offices are desired and whilst these have been provided the openness that the glazing provides, potentially offers a new method of working.

Internally all of the existing features where retained, most notably the original cast iron stable posts, these whilst difficult to work provided an opportunity to act as space dividers.

Data

  • Begun: Apr 2016
  • Completed: Aug 2016
  • Floor area: 132m2
  • Sector: Office
  • Total cost: £217,000
  • Tender date: Feb 2016
  • Procurement: JCT Intermediate 2011
  • Address: Bellway Homes Head Office, Seaton Burn House, Seaton Burn, , Newcastle upon Tyne, NE13 6BE, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Thrislington Cubicles

Builders of the worlds best toilet cubicles, vanity units, lockers and panels at our factory in the United Kingdom since the 1960s

Find out more