UK Green Building Council Office Refurbishment

Barr Gazetas, London, 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Matthew Beedle     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Existing First Floor Plan    
  • Proposed Plan    
  • Proposed Elevation    
  • Proposed Elevation    
  • Baffle detail    

Sustainable office refurbishment of the UK Green Building Council's headquarters in Central London

The refurbishment of the UK Green Building Council’s (UK-GBC) headquarters in Central London achieved the lowest embodied carbon footprint ever recorded for an office refurbishment in the UK.

The project is an exemplar for sustainable office refurbishment and also features a range of innovative wellbeing measures, delivering a space that is both better for people, and better for the environment.

The design and delivery team, led by architect Barr Gazetas, worked in collaboration with a carbon profiling specialist to ensure that opportunities to reuse, recycle and responsibly source were maximised.

Wellbeing measures were incorporated into the design in order to improve staff satisfaction, productivity and overall health and wellness. These measures include: a living wall with over 1,500 plants; an innovative ventilation system, which has delivered a 750 per cent increase in background fresh air provision; an automated low-energy LED lighting system; and products and finishes that minimise (and in some cases actively remove) pollutants from the air.

The space is designed to accommodate a variety of working styles and agile working choices, including an open plan working area based on hot-desking; a sound-proof ‘telephone booth’ for private calls; a height-adjustable standing meeting table and softer break-out spaces for informal discussions and social interaction.

UK-GBC hopes that this landmark project will inspire and encourage employers, landlords and occupiers alike to set the bar high when upgrading their office spaces. It demonstrates that even a 160m² floorspace can deliver phenomenal commercial, social and environmental value if each decision is challenged and scrutinised.

Data

  • Begun: Aug 2016
  • Completed: Oct 2016
  • Floor area: 160m2
  • Sector: Office
  • Total cost: £136,274
  • Tender date: May 2016
  • Procurement: JCT Design and Build
  • Address: UK Green Building Council, The Building Centre, 26 Store St, London, WC1E 7BT, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more