Re-imagining the Building Centre: Co-working Space

Roz Barr Architects, London , 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Joinery detail of the workstation table and bench seating  

John MacLean (website)     Download Original

  • Joinery detail of the workstation table and bench seating      
  • Timber screen and enclosure to the co-working space    
  • Bespoke workstation in the co-working space at The Building Centre    
  • Workstation bench seating at the co-working space at The Building Centre    
  • Lighting to the workstation and seating area    
  • Entrance to the co-working space    
  • Acoustic work booths in the co-working space    
  • Joinery detail of the workstation table and bench seating    
  • Site Plan    
  • Plan of the Co-working Space at The Building Centre    
  • Elevations of the Co-working Space at The Building Centre    
  • Perspectival elevation of the entrance to the Co-working Space at The Building Centre    
  • Joinery details of the furniture in the Co-working Space    
  • Joinery details of the screened enclosure to the Co-working Space at The Building Centre    
  • Joinery details of the ceiling panels to the Co-working Space at The Building Centre    

Re-imagining spaces within The Building Centre on Store Street in Central London to create lettable and flexible workspace

In 2015 Roz Barr Architects was approached by The Building Centre - an organisation based in London dedicated to the promotion of innovation in the built environment - to prepare a feasibility study to ‘re-imagine’ the spaces within the building to meet the ambitions of this institution.

Roz Barr Architects saw an opportunity to carry out a series of improvements, to ‘showcase’ different materials and products. The practice contacted companies to use the project as a promotional tool; this collaborative approach celebrated good design and the application of innovative products.

A new co-working space was created within the context of the existing product gallery to provide a flexible working environment for internal staff, and leased to external companies.

Inspired by traditional libraries, the plywood enclosure is open to the gallery space but separated by a timber screen. Plywood panels were used to create a new enclosure, arranged on a grid to work with standard sized sheets. The plywood panels on the ceiling were perforated and backed with sound felt to create a quiet and intimate working environment. Framed areas of plasterboard, set within the panels, are used to project presentations or display work. An inlay of carpet in the plywood floor differentiates a central space to create varied working environments within one open space.

In order to comply with current regulations without compromise, the contemporary detailing uses plywood panels that are impregnated rather than surface finished. This allowed flexibility to modify items on site without compromising the fire rating. ‘Specialised Panel Products’ invested significant resources in developing this  product and are unique in using non-toxic finishes.

Close collaboration with fabricators - keen to display their workmanship in the context of this organisation - has been key to making this project a unique and exemplary piece of original design.

Data

  • Begun: Jul 2016
  • Completed: Sep 2016
  • Floor area: 95m2
  • Sector: Office
  • Total cost: £150,000
  • Funding: N/A
  • Tender date: Apr 2016
  • Procurement: Traditional Contract
  • Address: 26 Store St, Fitzrovia, London , WC1E 7BT, United Kingdom

Professional Team

Suppliers