Lunch Box

Architectonic Design, Allanton, Nr Duns, 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Step Haiselden (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

A garden cabin containing a guest room

Lunch Box is a self contained guest room within the client’s garden.

The clients are a sculptor and a quilt maker and the texture, form and materials of the building make references to their work.

The cabin sits adjacent an existing garden wall, with its roof peeking above it. Next to the wall, in the rectilinear section of the building, is the entrance, a tea making area, a toilet, a desk, and a recess within which sits a sofa bed.

A curved, laminated timber structure forms the main body of the room. It is lined externally in timber shingles and internally in linen covered panels.

One window, opposite the bed, looks into the garden.

The room is insulated with sheep’s wool and is heated by a small wood burning stove.

To the south, the roof over sails the glazed facade creating a covered seating area and looks towards the fields and river beyond.

Data

  • Begun: Mar 2015
  • Completed: Jun 2015
  • Floor area: 12m2
  • Sector: House
  • Total cost: £25,000
  • Funding: private
  • Tender date: Dec 2014
  • Procurement: self-build
  • Address: Allanbank Mill Steading , Allanton, Nr Duns, TD11 3JX, United Kingdom

Professional Team

Suppliers