Artist's House

Cullinan Studio, London , 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

External View: Dusk view of the renovated kitchen from the rear garden 

Paul Raftery (website)     Download Original

  • External View: Dusk view of the renovated kitchen from the rear garden    
  • ving Room: The chimney has been restored and polished concrete hearth added    
  • Living Room: Now a bright, spacious and dual aspect room flows through to the kitchen    
  • Kitchen: A roof-light replaces the external yard, bringing kitchen and living areas together    
  • Kitchen: Diffuse light and garden foliage reflects in self-finished interiors, through large patio doors    
  • First Floor Landing: A bespoke mild steel stair provides access to the new loft bedroom.  Smoked oak flooring flows through the whole house, linking old and new    
  • Loft Stair: Detail view of folded steel stair treads, with rough plaster feature wall behind    
  • Loft Stairwell: A large roof-light brings light into the narrow stairwell, reflecting diffuse light from the sealed rough plaster wall and mild steel stair    
  • First Floor Front Bedroom: Bespoke plywood joinery makes the most of storage space available    
  • Study Nook: A new home working space has been created and a generous window introduced, letting daylight into the heart of the house    
  • Ground Floor Demolition Plan    
  • Ground Floor Proposed Plan    
  • First Floor Demolition Plan    
  • First Floor Proposed Plan    
  • Second Floor Proposed Plan    
  • Long Section through Loft Bedroom    
  • Exploded Axonometric Section    
  • Working Detail_Section through Bedroom Dormer Window    
  • Working Detail_Long Section through Stairwell    
  • Working Detail_Short Section through Stairwell    

Renovation and reconfiguration of a Victorian terraced house to meet the needs of an artist and her growing family

A Victorian terraced house in Brixton has been reconfigured to meet the needs of an artist and her growing family - transforming their home of 12 years into a light-filled, energy-efficient abode.

Designed for a narrow urban lot, the original house embodied many of the spatial challenges typical of London’s housing stock from this period.

Living room and kitchen areas had been subdivided into small, dark rooms, which lacked gathering space for family and friends. A bright and spacious living room now flows through to the kitchen, offering dual aspect views to the outside.

The house was cold and damp in winter, so external brick walls have been lined with innovative calcium silicate natural insulation. Underfloor heating beneath the new polished concrete kitchen floor also helps keep the house warm and dry.

Upstairs, a study nook has been introduced - enabling home working for the first time. A yellow shower room borrows light from the main family bathroom through a large opaque glass wall. Separate entrances to each allow simultaneous use during the morning rush to get ready for work and school.

The new loft bedroom is reached by a slim, folded mild steel stair which is naturally lit from above - opening up the previously cramped and dark stairwell. Bespoke oak storage and a built-in bed make creative use of a change in floor level to the bedroom, whilst large full-width dormer windows maximise views out to sky, back gardens and Lambeth town hall clock tower.

The result is a healthier, better quality space for family togetherness, home-working and display of the client’s artwork – expressed through a simple palette of self-finished materials, which playfully delineate the relationship between old and new.

Data

  • Begun: Nov 2014
  • Completed: Apr 2015
  • Floor area: 133m2
  • Sector: House
  • Total cost: £152,000
  • Funding: By client
  • Tender date: Jul 2014
  • Procurement: MWD 2011
  • CO2 Emissions: 3362.02kg/m2/year
  • Address: 20 Jelf Road, London , SW2 1BH, United Kingdom

Professional Team

Suppliers