Remodelled 1960s Bungalow, Marple Bridge

Roz Barr Architects, Marple Bridge, 2012


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Front elevation 

Charles Hosea (website)     Download Original

  • Front elevation    
  • Front elevation at night    
  • Rear window    
  • Side elevation    
  • Kitchen and garden    
  • Hallway to kitchen    
  • Hallway    
  • Living room    
  • View into kitchen    
  • Slot window living room    
  • Study room    
  • Window reveal    
  • View into living room    
  • Front elevation and shed    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • South elevation    
  • East elevation    
  • Section A-A through kitchen and shed    
  • Section D-D through bathroom and study    
  • Section B-B through kitchen and bathroom    
  • Concept Diagram    
  • Model plan    
  • Roof plan model    
  • Model front elevation    
  • Model side elevation    
  • Existing bungalow    
  • Existing Bungalow Demoltion    
  • Existing side elevation    
  • Blockwork wall construction    
  • Interior construction    
  • Roof construction    
  • Soffit detail    

Remodelling of an existing 1960s bungalow in Marple Bridge, Cheshire into an extended living space, office and large family bathroom that responds to the garden on three sides

A private commission, with an extremely challenging budget, to transform an existing self contained bungalow into an extended living space, office, family bathroom and utility room that offers lateral living.

Creative use of cost efficient materials allowed us to upgrade the existing building fabric and quality of living space to create beautiful yet functional spaces that re-considers the ‘bungalow’ as an interesting building type. This was achieved by retaining and re-ordering the sleeping block and demolishing the rest of the poorly constructed building, then wrapping the front of this block with a large living/kitchen area. This design offers larger volumes and good natural light.

Both material and structure had to be economical in application and work to standard building modules. Black engineering brick was specified to contrast with the existing red brick of the rear retained block. The double skin of exposed block work allowed for recessed door openings and uninterrupted connections between the front and rear gardens.

The new structure tied into the old with the use of existing elements and a simple steel construction was used to achieve the 8m glazed window on the main elevation, which allowed for no columns and load bearing exposed block work.


  • Begun: Jun 2011
  • Completed: Feb 2012
  • Floor area: 125m2
  • Sector: House
  • Total cost: £100,000
  • Tender date: Mar 2011
  • Procurement: JCT minor works
  • Address: 45 Hollins Lane, Marple Bridge, SK6 5BD, United Kingdom

Professional Team