Hatton Wall

Roz Barr Architects, London, 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

A glazed frontage creates a large street-level vitrine 

John Maclean     Download Original

  • A glazed frontage creates a large street-level vitrine    
  • Street view down Hatton Wall    
  • The roof is capped by a zinc-clad extension    
  • View of kitchen    
  • A steel staircase links the ground and basement    
  • Under the steel staircase    
  • View of lower-ground commercial unit from under the steel staircase    
  • View of lower-ground commercial unit    
  • Lightwell at lower ground floor of the commercial unit    
  • Internal view of new extension    
  • Site plan     
  • Proposed Basement Floor    
  • Proposed Ground Floor    
  • Proposed First Floor    
  • Proposed Second Floor    
  • Proposed Third Floor    
  • Proposed Fourth Floor    
  • Proposed Section A-AMM    
  • Existing South Elevation    
  • Proposed South Elevation MM    
  • Proposed Detail Section A-AMM     

Refurbishment of Victorian warehouse into residential and office space. Flats are generously proportioned with high ceilings and full-height windows, while the facade has been repaired and restored to bring out the character of the original brickwork.

Glazed frontage creates a large street-level vitrine and the ground floor is partly pulled away to let in light through it. Here the complexity of the original timber floor structure is exposed, emphasising the building’s historic character. The zinc-clad box of the roof extension is set back behind a high parapet, which terminates the brick facade with an elaborately beetle-browed cornice.

The building is around 150 years old and would have originally been a warehouse. Handsomely ornate, it provides formal and material cues for the new work. The roof is capped by a zinc-clad extension and the building is extended to the rear, fully infiltrating its compact site.

Data

  • Begun: Mar 2014
  • Completed: Aug 2015
  • Floor area: 652m2
  • Sectors: Residential, Office
  • Total cost: £1.7M
  • Procurement: CT Standard Building Contract Without Quantities, 2011 Edition
  • Address: 23-27 Hatton Wall, London, EC1N 8JJ, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more