Downley House

Birds Portchmouth Russum Architects, Hampshire, 2012

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Nick Kane (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Isometric    
  • Long section    
  • North elevation    
  • East elevation    
  • South elevation    
  • West elevation    
  • Coloured isonometric    
  • Arrival court    
  • Inner wall    
  • Approach view    
  • Inner courtyard    
  • Masonary elements    
  • Route to landscape    
  • Timber elements    
  • Foudre    

Country house built in a hidden valley in the middle of the South Downs National Park

The house is divided into two wings linked by a barrel vaulted dining hall that takes it form from a foudre wine barrel. The vault, which is centred on the entrance in a ruined wall on the site, opens at each end onto courtyards which receive sun in the morning and evening.

The guest wing, at the back of the house, the back of the house has two guest bedrooms and the kitchen. The family wing contains three en-suit
edrooms, two living rooms and a playroom.

The wings are constructed of cross-laminated timber (CLT) panels and the barrel vault is made of a CLT timber shell and glue lam ribs. This low-embodied energy of the construction and the efficient envelope combined with a ground source heat pump and heat recovery system aims to create an energy efficient building.

Data

  • Begun: Aug 2010
  • Completed: Apr 2012
  • Floor area: 650m2
  • Sector: House
  • Total cost: £2.5M
  • Address: Downley House, Hampshire, United Kingdom

Professional Team