Pitmedden House

HYVE Architects, Aberdeen, Dyce, 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

david barbour (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Ground floor plan (after)    
  • Ground floor plan (before)    
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

Replacement of the existing conservatory with a new garden room

Pitmedden House is a Category C-listed building located in a private estate near to Aberdeen Airport. The client’s brief was to replace the existing conservatory with a new garden room, suitable for use throughout the year, and with good access to the garden.

The new extension is designed as a contemporary addition which contrasts with the traditional from of the existing building. Its scale is complimentary to the existing house; the roof height is kept deliberately low so that the importance of the existing house is emphasised. Vertical proportions of new windows echo the existing windows. External walls and roof are clad in zinc, which has been chosen as a high quality, durable material with a handcrafted appearance and a grey colour which compliments the slate roof and stone features of the existing house.

The space is designed to maximise light and views to the extensive garden grounds. Rooflights are positioned to achieve maximum light into the existing living spaces, and a fully glazed façade affords good views and access to the garden.

Internally three new openings have been installed. Two new openings have been created leading from the kitchen to the living spaces via frameless glass doors. This improves natural light in the existing kitchen and links the living and kitchen spaces better. A third new opening has been installed between the lounge and the new extension to improve natural light in the lounge. The internal alterations have allowed light to flood into the once dark kitchen and the client now enjoys using all the living spaces to the full.

Data

  • Begun: Sep 2014
  • Completed: Dec 2015
  • Floor area: 115m2
  • Sector: House
  • Total cost: £240,000
  • Tender date: May 2014
  • Procurement: Minor Works (Scotland) with Contractor's Design.
  • CO2 Emissions: -kg/m2/year
  • Address: Pitmedden House, Pitmedden Road, Aberdeen, Dyce, AB21 0HB, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

VMZINC

VMZINC has almost two centuries experience of manufacturing a wide range of rolled zinc products for use in construction

Find out more