Garden Sunroom, St Andrews

Hurd Rolland Partnership, St Andrews, 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

    Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

An extension creating a new living space directly linked to the garden

This project for a private client involved adding a small sun room to a stone villa set within a conservation area in St Andrews.

The architects were asked to make an addition to the house which was contemporary in appearance while being handled in a manner which ensured that the whole composition remained coherent and attractive.

The sensitive contemporary addition creates a bright, open, joyful space which effectively expands the heart of the house.

The key intentions were to create a real improvement to the living accommodation within the house – which is achieved by opening the kitchen area towards the new space, which is filled with light; and to establish a tangible and direct connection between the house and the garden – which is achieved by full-height sliding doors which open to a timber deck and then to the garden beyond.

Data

  • Completed: Jul 2016
  • Floor area: 23m2
  • Sector: House
  • Total cost: £90,000
  • Funding: Private
  • Procurement: N/A
  • CO2 Emissions: -kg/m2/year
  • Address: Hepburn Gardens, St Andrews, KY16 9DE, United Kingdom

Professional Team

Suppliers