Writer's Coach House

Intervention Architecture, Birmingham, 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

    Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • 1104-300-a-160307.pdf    
  • 150121-01.jpg    
  •     
  •     
  •     

Complete refurbishment of a dilapidated outbuilding to create live/work studio for a writer in Moseley, Birmingham

The space was previously a dilapidated shed used for storage and historically as a timber maintenance outbuilding which served the Victorian residential building it is linked to.

The writer’s main aim was to convert the disused outbuilding into a habitable studio, to create greater access to natural light internally, and to utilise the full height of the space for the live/work studio programme.
lexibility was of central importance, reducing ‘built-in’ features to allow for adaptable working and living areas.

The creation of a double height space was essential to the proposal, to enhance the feeling of openness, utilise the existing floor heights, and to fill the volume with natural light whilst allowing the private spaces to be situated towards the front.

Another key consideration driving the project was the view of the writer at work, who is now able to enjoy looking over the mezzanine level out to the garden via an arched south-facing window, an outlook for inspiration.

The compact nature of the space and desire to create a bright internal environment impacted a need to maintain a minimal material palette.

By reducing the introduced material surfaces to warm natural wax finish oak engineered floor boards, this is contrasted with industrial grey tones of the paint highlights, porcelain floor tiles and grey quartz worktops in the kitchen and bathroom areas, creating a subtle division of ‘wet’ zones.

The use of under floor heating also maximises the floor area and adaptability of the space.

The inclusion of the existing party-wall to be exposed brick creates a strong existing textured backdrop which the other introduced materials compliment.

The main structural elements were exposed to create a further openness of the inserted tectonic components within the space, expressing the interventions that form the expanse of area.

The exterior materials were driven by the site situation, nestled between two victorian red brick buildings, this location was combined with the timely demolition of a house nearby, which provided all of the reclaimed red bricks for reuse on the site and a cost effective vernacular material. Blue staffordshire bricks found within the existing outbuilding have been saved, used to front and rear external paving areas.

New reclaimed brick elevations to the front and rear are matched with a slate roof. New arched timber window openings to the front and rear elevations with roof lights and aluminium framed large doors, create opportunities for light to fill the space from all possible facets of the form, whilst retaining privacy in a street context.

Data

  • Begun: Jul 2015
  • Completed: Jan 2016
  • Floor area: 61m2
  • Sector: House
  • Total cost: £77,443
  • Tender date: Jun 2015
  • Procurement: JCT Minor Works Contract with Contractors Design 2011
  • Address: 58a Greenhill Road, Moseley, Birmingham, B13 9SS, United Kingdom

Professional Team

Suppliers