Honey & Walnut House

Intervention Architecture, Birmingham, 2020

 

ia_hr-1-web 

Photography by Handover     Download Original

  • ia_hr-1-web    
  • ia_hr-6-web    
  • ia_hr-8-web    
  • ia_hr-13-web    
  • ia_hr-14-web    
  • ia_hr-15-web    
  • ia_hr-16-web    
  • ia_hr-17-web    
  • ia_hr-18-web    
  • ia_hr-19-web    
  • ia_hr-21-web    
  • ia_hr-22-web    
  • ia_hr-24-web    
  • ia_hr-25-web    
  • ia_hr-27-web    
  • ia_hr-29-web    
  • ia_hr-30-web    
  • ia_hr-31-web    
  • existing_ele_030    
  • existing_plan_010    

IA have recently designed and completed the transformation and extension of an existing bungalow in Edgbaston, Birmingham

The existing property is largely reconfigured through the re-alignment of a new roof and reset elevations within conservation area consents, with roof lines inverted to create a parapet form of sharp contemporary lines around the elevations. The new roof structure also creates an open plan space, with new open views out to the rear private garden.

Set within a row of 70’s bungalows, the new form is subtly striking, rebalancing the proportions of the bungalow to reveal a secret chasm of space internally upon entry. The new full width extension to the rear creates additional accommodation for the master bedroom volume, the rear dining aspect, utilities, and an additional garden room.

The innovative solution creates a lofty, unexpected family space, offsetting lighter honey toned floors, bright surfaces and a birch kids bedroom mezzanine, with darker walnut joinery insertions such as wall panelling, study and kitchen. This juxtaposition enhances natural light into the space, whilst also creating zoning and directionality throughout the spaces.

A front extension over the existing garage and reworking of brickwork also enabled a re-organisation of existing footprint area to add a study space and rear garden room to the accommodation of the 3 bedroom house, with a split-level to enhance volume and heighten the feeling of space internally.

Playfully working with the new opened up ceiling height within the bungalow, a mezzanine structure is created within the children's bedroom with a climbing wall and ladder inserted for access, built entirely from birch plywood.

The hallway is lined with walnut panelling, to provide a darker element but also to show a private wall and conceal doors which are hidden to the bedrooms, which is in contrast with the light and bright communal open plan living area.

In the master bedroom, a box window provides a reading nook as well as filling the serene room with light, a bed is centrally positioned to evoke a calm and centred approach. Externally, all brickwork is repointed and reworked to match existing, with zinc toned glazing throughout. Paving is light limestone paver blocks with two areas of terrace linked to internal spaces to the rear.

Annual CO2 emissions data (requested in kg/m2/year) was not provided.

Data

  • Begun: Nov 2019
  • Completed: May 2020
  • Floor area: 195m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £165,897
  • Funding: private
  • Tender date: May 2019
  • Procurement: JCT Minor Works with Contractors Design Portion
  • Address: Edgbaston , Birmingham, B15, United Kingdom

Professional Team

Suppliers