Unité de Rénovation

William Tozer Associates, London, 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

    Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

Internal refurbishment and extension of a Victorian terraced house

The elongated dwelling is organised around a courtyard with ambiguous thresholds to the adjacent interior spaces.

The scheme is articulated as a continuous sleeve of modernist, open- plan space partially slotted under a Victorian terrace house.

White-rendered exterior building volumes surrounding the courtyard contain smaller-scale interior forms of the same sculptural vocabulary, and these elements continue under the brick building mass above the other half of the scheme.

Moving through the residence one experiences alternating spatial expansion and compression, both horizontally and vertically.

The full-width entry area compresses through a narrower work space, to a full-width dining and living area, before narrowing into the kitchen and utility area that occupies the link, then expanding to full width again in the master suite to the rear of the courtyard.

A glass roof to the shower room gives this interior space the same infinite verticality as the courtyard.

Data

  • Begun: Jan 2016
  • Completed: Aug 2016
  • Floor area: 150m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £105,000
  • Tender date: Mar 2015
  • Procurement: JCT contract 2011
  • Address: City of Westminster, London W10, London, W10, United Kingdom

Professional Team

Suppliers