School Cottage

Carden & Godfrey Architects, Bromham, 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Simon Richardson (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • 18.jpg    
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

A modern studio wing which connects a Grade II-listed cottage orné style school room

The School Cottage was built in 1861 as a Sunday School for the Bromham Hall estate. The building was well used and as a result extended and adapted until the estate was broken down and sold as residential units. The neighbouring Brew House was purchased as a home in 1985 and came with the School Cottage in the garden.

Unoccupied and unloved, over the next 25 years the building gradually decayed and eventually the main school rooms collapsed. The building was placed on English Heritage’s at risk register whilst the clients fruitlessly sought advice from a series of professionals.

When the practice was approached the brief was to ‘sort out our dirty little secret’. Without a use it was up to us to bring a vision to what the building could be.

An approach was agreed with the conservation officer to record the building’s form and attempt to stabilise. In its precarious state this was done from above in a cherry picker. Collapsed elements were unpicked until we were left with two separate structures with a large gap in the middle; the original porch and the south wing extension.

An agreement was then reached that the rebuild would be a contemporary interpretation of the original building, being of similar form and volume, and using comparable materials with modern detailing.

The completed building forms two spaces, one introverted original room and the other and open, outwardly focused vaulted space. The contemporary wing is simply constructed. Two glulam trusses placed on columns at each end form large glazed elements. The roof then continues out into the garden, defining an outdoor space. The original parts of the building were upgraded both structurally and thermally to meet the current regulations.

Details included a cavity drain system within the new wall construction to enable flood proofing during overflows of the neighbouring River Ouse.

The clients are now putting the School Cottage to a variety of uses including concert venue, photographic studio, gallery, studio for visiting artists and guest house.

Data

  • Begun: Mar 2013
  • Completed: Feb 2015
  • Floor area: 27m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £240,000
  • Funding: Client
  • Procurement: Exchange of letter
  • CO2 Emissions: N/Akg/m2/year
  • Address: School Cottage, , Bromham Park,, Bedfordshire, , Bromham, MK43 8HH. , United Kingdom

Professional Team

Suppliers