Greenwich Millennium Primary School and Health Centre

Cullinan Studio, London, 2001


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

'Stockade' cladding to east, north and west 

Chris Henderson and Patrick Hannay     Download Original

  • Health Centre    
  • The stockade cladding and towers wrap both buildings, but as yet they run seperately    
  • Coloured drums    
  • Exterior Blinds    
  • Early Years Centre    
  • Overview of play areas     
  • Terrace play area    
  • Exterior of hall    
  • Exterior cladding detail    
  • Exterior bike-rail    
  • Exterior cladding detail    
  • From the corridor looking into one of the group rooms decorated by the children, with view to the classroom beyond    
  • IT is a key element in the teaching programme    
  • Library is not upstaged by IT    
  • Classroom includes electronic whteboard as well as the usual animation    
  • First floor: group room right, food tech left    
  • Interior of Health Centre    
  • Play areas    
  • External seating area    
  • Interior of classroom    
  • Interior of classroom    
  • Interior of Early Years Centre    
  • Southerly facades of school, to left , and health centre to right. In front of the building, to left, is the enclosed play area for the youngest children    
  • Site layout-plan    
  • First floor-plan    
  • Long section    
  • Axonometric    
  • From top; Key South Elevation, Key Section, Part Ground floor-plan, Part first-floor plan    
  • Detail section through south wall at first floor     

Low energy building at Millenium Village offering a new kind of facility, integrating education and healthcare and providing a congregating centre for the local community

The two-form primary school accommodates up to 420 pupils and uses a spine of colour-coded drums to identify parts of classrooms along the main circulation route.

Both the School and Health Centre, which face south over landscaped gardens and playgrounds, are fully glazed to benefit from solar gain and daylighting.

Brightly coloured, automated awnings protect from unwanted heat and add a dynamic and human quality to the elevations. The consistency of the external cladding of vertical larch boarding on the more public elevations helps to unify the buildings.

A circular hall shared by the community acts as a gatepost to the Millennium Village.


  • Begun: Aug 1999
  • Completed: Jan 2001
  • Floor area: 4,150m2
  • Sectors: Education, Healthcare
  • Total cost: £10M
  • Tender date: Jul 1999
  • Procurement: Traditional
  • Address: 50 John Harrison Way, Greenwich, London, SE10 0BG, United Kingdom

Professional Team


AJBL Sponsor

Sika Trocal

Sika-Trocal provides flat roofing membranes that are suitable for a wide range of applications including new build, refurbishment, solar and green roof specifications

Find out more