Vivian House

Checa Romero Architects, London , 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Gayle Chan     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • VR.Boceto.03.jpeg    
  •     

A roof extension to a mid-terrace Victorian dwelling house

This hidden room in the roof of a mid-terrace Victorian house in East London was the first loft extension to be approved on this road.

Falling within a conservation area, it was only possible because the 12 sq metre addition was designed in such a way as to minimise visual impact and retain much of the original butterfly roof which the local policy is keen to preserve.

The design is responsive to the geometry and limitation of the building.

Half of the original roof remains as originally built and the new development (at the rear of the house) cannot be seen from the street.

To aid the idea of seclusion, the architect extended the front wall and roof of the extension to the maximum height, allowing the entrance of natural light through a large lineal skylight.

Innovative placement of windows allows natural cross ventilation and a Alice in Wonderland hatch allows access to the remaining part of the original. The elegant steel stairs were fabricated on site and float between the second and third floors without touching the walls on their ascent.

The shower room also benefits from a view of the stars at night time and natural tones provide a clean, welcoming end to the day.

Data

  • Begun: Oct 2013
  • Completed: Jan 2015
  • Floor area: 12m2
  • Sector: House
  • Total cost: £55,000
  • Procurement: JCT Design and build
  • Address: Vivian Road, Bow, London , E3 5RE , United Kingdom

Professional Team