Coach House Extension and Refurbishment

Hilton Barnfield Architects, Exeter, 2014

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Alex Board (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Existing     
  • Proposed    
  •     

Extension and refurbishment of existing converted coach house to create new open plan living area, courtyard and first floor bedroom.

This former Coach House in Exeter City Centre was in need of modernisation to increase the living accommodation and make the most of the small south west facing courtyard. The extensions and alterations created a new entrance porch, an open plan living space, an additional bedroom, a first floor link corridor and a re-landscaped courtyard.

The extensions are distinctly modern in contrast to the historic building, an approach that won favour with the conservation officer. A simple palette of materials is employed echoing those used elsewhere in the practice’s work with vertical seasoned oak timber cladding, white render, power floated concrete floors and tall folding sliding doors. A large rooflight floods the interior with natural light and creates a visual connection with the first floor corridor above.

The tight site is only accessible by a pedestrian footpath which brought up challenges during the construction phase. These challenges were compounded by the condition of the existing house where large sections of the original timber frame structure had completely rotted out. The two storey element of the extension has been designed to act as a large buttress offering improved stability to the existing house.

Significant value engineering was required to bring the project in on budget but cost savings were carefully chosen to avoid any compromise to the design quality of the project.

Data

  • Begun: Sep 2013
  • Completed: Mar 2014
  • Floor area: 72m2
  • Sector: House
  • Total cost: £63,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jul 2013
  • Procurement: JCT MW 2011
  • Address: 13a Northernhay Street, Exeter, EX4 3ER, United Kingdom

Professional Team