Folds

Bureau de Change Architects, London, 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

View from living room 

Bureau de Change Architects (website)     Download Original

  • View from living room    
  • Kitchen and living area    
  • Kitchen and living area    
  • View to kitchen    
  • Kitchen/ living area    
  • View from kitchen    
  • Roof detail    
  • Pleated wall    
  • Roof detail    
  • Old and new    
  • Pleated wall detail    
  • Old and new    
  • Diagram    
  • Ground Plan    
  • Rear elevation    
  • Section through extension    
  • Section through extension    
  • Section through kitchen    
  • Old rear elevation    

A full refurbishment of a three-storey dwelling for a family of four, including a side and rear extension.

The ambition for the reworking of this three-storey period terrace house in North London was to open up views to the adjoining Parkland Walk conservation area, and create an airy and contemporary family living space.

The focal point is a pleated roof at the rear, which appears to be formed from a flat surface, forced to crinkle up into a faceted structure as it is pushed up against the exterior wall. From the garden, the pleats are purposefully sunk from view, creating the impression of a simple flat roof, which allows the character of the original building to stand out. The poise of the folded ceiling offers natural points for the placement of generous skylights, bringing light into the living area and fulfilling the owners’ desire to see the nearby woodland.

Forming a side and rear extension, the roof expands the existing kitchen and creates a new dining area. Its pleats are also replicated along the party wall, concealing a home office. The boundary of the kitchen is marked assertively by the end of the pleated ceiling, whose midnight blue surface emphasises its ample peaks and troughs. Darkened surfaces continue through the kitchen into a long passage, which conveniently and discreetly houses a storage and utilities ‘zone’.

The scheme is characterised by a rich palette of colours, materials and textures, which create a different experience in each space and define circulation routes. Large terrazzo slabs, encaustic tiles and tonal parquet accentuate the intersection of old and new - complementing the complexion of the original building whilst enhancing the graphic impact of the extension.

The scheme has maximised, redefined and unified the spaces, benefitting the family with a home that is as atmospheric as it is practical.

Data

  • Begun: Sep 2014
  • Completed: Mar 2015
  • Floor area: 54m2
  • Sector: House
  • Total cost: £250,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Aug 2014
  • Procurement: JCT Intermediate Works
  • Address: 10 Mount Pleasant Villas, London, N4 4HD , United Kingdom

Professional Team

Suppliers