Culloden Battlefield Visitor Centre

Gareth Hoskins Architects, Inverness, 2007


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Scalloped roofs provide shade and shelter for terraces 

Nigel Rigden (website)     Download Original

  • Scalloped roofs provide shade and shelter for terraces    
  • Entrance    
  • View from the battlefield     
  • Entrance    
  • Locally sourced untreated larch cladding    
  • View of memorial wall    
  • View form battlefield    
  • Internal view of restaurant    
  • Internal, restaurant    
  • Entrance area    
  • View through window into exhibiton space     
  • Exhibition    
  • Memorial wall    
  • Landscape berm, ramp to green roof    
  • Location plan    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • Sections    
  • Aerial View    
  • Detail memorial wall section    
  • Exhibition wall section    
  • Detail curved roof section    
  • Brise soleil section     

Visitor centre for The National Trust for Scotland with cafe, shop and conference facilities

The centre replaced the 1970s facilities at the Culloden Battlefield, the site of the last battle to be fought on mainland Britain, and is designed to recieve 250,000 visitors a year.

The building houses exhibits with interpretation of the battle along with educational/conference facilities, 240 cover café and restaurant, a shop and staff accommodation. The centre is defined by a wave-form roof and a long wall that passes through the building and out into the landscape.

Visitors can take an interpretive journey through the exhibition culminating in a view of the site from the planted roof or enter the battlefield via a portal between a gently sloping berm, and a memorial wall for the fallen.

The heavily insulated building is clad with local larch, Caithness stone and site-salvaged stone, and is heated by a biomass boiler supplied from local forests. The project was opened during Scotland’s Year of Highland Culture in 2007.


  • Begun: Aug 2006
  • Completed: 2007
  • Floor area: 2,400m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £9.4M
  • Procurement: SBCC Scottish Building contract with Contractor's Design 1999 Edition
  • CO2 Emissions: 15kg/m2/year
  • Address: Culloden Battlefield Visitor Centre, Culloden Moor, Inverness, IV2 5EU, United Kingdom

Professional Team


AJBL Sponsor

Sika Sarnafil

Sarnafil is the UK’s market-leading single ply roofing system for new and refurbishment projects

Find out more