52 Upland Road

Darren Oldfield Architects, London, 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Overall view taken from the side garden showing both elements of the project & the wildflower roof 

Guy Lockwood     Download Original

  • Overall view taken from the side garden showing both elements of the project & the wildflower roof    
  • Distant view of the shadow gable and wildflower roof taken from the public realm    
  • Close up of the new & old gables sitting on the wildflower roof    
  • Overall view of the rear showing the new first floor sitting upon the refurbished ground floor    
  • Close up of the two privacy windows on the rear elevation and the larch cladding in detail    
  • View of the dining room out to the rear garden    
  • View of the dining room towards the kitchen    
  • View from the hallway through the widened opening to the kitchen/dining space beyond    
  • Refurbished hallway and staircase    
  • Looking from the existing through to the new, towards the etched window beyond    
  • Looking back from the new first floor, through to the existing, showing the exposed brickwork and glazed link in the bathroom, and its view out onto the wildflower roof    
  • New bathroom    
  • The bright and airy new first floor bedroom with its vaulted roof looking back towards the bathroom    
  • Detail of the curved bedroom window that allows discreet views out without compromising neighbours’ privacy    
  • Site plan    
  • Floor plan as existing    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Front elevation    
  • Rear elevation    
  • Side elevation    
  • Section    
  • Working detail    

A private residential refurbishment scheme transforming a cramped, tapered plot into sustainable space.

The house is an unusual C19 double-fronted property that has been substantially enhanced with light, sustainable and architecturally distinctive additions.

The original house was historically only one room deep owing to its tapering plot. The scheme overcame this restriction, significantly improving the quality and level of accommodation. Dingy, modern lean-to extensions were either refurbished or removed from the perimeter, making way for two additional bedrooms, a kitchen / dining space, cloakroom, a family bathroom and a garden store.

To overcome a historic planning refusal, we made creative use of windows at first floor level, maintaining neighbouring privacy, and delivering bright, interesting interior spaces. The first floor extension was conceived as a smaller shadow of the existing house, replicating the form of the gable, but with a contemporary aesthetic. The two gables were separated via a glazed link, providing a view of the wildflower roof from the bathroom.

Data

  • Begun: Jan 2015
  • Completed: May 2015
  • Floor area: 68m2
  • Sector: House
  • Total cost: £180,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Dec 2014
  • Procurement: JCT Homeowner
  • Address: 52 Upland Road, London, SE22 0DB, United Kingdom

Professional Team

Suppliers