Holton Street

Paper House Project, London, 2017

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Simon Maxwell (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

The extension and refurbishment of a two-storey end of terrace period property set within the Carlton Square conservation area in East London

This two-storey end of terrace period property suffered from a lack of natural light, low ceiling heights and a disconnection to the garden at the rear.

The clients preference for an industrial aesthetic along with an assortment of antique fixtures and fittings acquired over many years were an integral factor whilst forming the brief.

Steel windows and polished concrete feature heavily, allowing the enlarged living area to be visually connected to the garden with internal floor finishes continuing externally, whilst also acknowledging and reflecting the industrial heritage of East London.

Floor to ceiling glazing combined with large skylights help define areas for cooking, eating and reading whilst maintaining a flexible open plan space.

This simple yet detailed project located within a prominent conservation area required a considered design approach, with a reduced palette of materials carefully selected in response to the existing building and it’s context.

Data

  • Begun: Jan 2017
  • Completed: Jan 2017
  • Floor area: 113m2
  • Sector: House
  • Total cost: £85,000
  • Tender date: Jan 2017
  • Procurement: Traditional
  • Address: 1 Holton Street, London, E1 4EF, United Kingdom

Professional Team

Suppliers