Pond House

Forrester Architects, Norfolk, 2013

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

View from the village lane 

forrester architects (website)     Download Original

  • View from the village lane    
  • Untreated Siberian Larch cladding    
  • The house set in the garden    
  • The bedroom wing    
  • The lounge and kitchen wing    
  • The bedroom wing    
  • A view from the garden    
  • A window detail    
  • A view of the lounge room terrace    
  • View of the lounge interior    
  • The North facing facde    
  • The house in context    
  • The site plan    
  • The floor plan    
  • Cross Sections    
  • Cross Sections    
  • Elevations    
  • Sketches    
  • Thresholds    

A new build house in Stalham, Norfolk Broads which has been designed to Passivhaus principles

The Norfolk and Suffolk Broads is Britain's largest protected wetland and third largest inland waterway, with the status of a national park it is a particularly sensitive location to new-build developments.

A number of key factors were instrumental in establishing a brief for the new home. From the outset the client was keen to provide an environmentally responsive and sustainably designed solution with the garden pond to remain a central feature. The new house is approx. 110sqm and comprises of a kitchen, an open plan living room, dining room with two bedrooms and two bathrooms with a dedicated utility/plant room.

Expressed as an identifiable traditional form, the proposed house draws from the vernacular forms and materials and how they are positioned in the landscape. The house is clad with untreated rough sawn Siberian Larch and is used not only for the walls but across the entire roof. The single-storey house is located primarily to respond to the South facing aspect of the site with the accommodation organised into two distinct volumes, namely living rooms and bedrooms areas.

From the initial stages the house has been developed in accordance with the Passivhaus Planning Package (PhPP) and has been used to refine the building to ensure an energy efficient solution.

The installation of solar thermal and photovoltaic panels supplement the environmental strategy. Externally a SuDS adopts a number of techniques such as infiltration swales and rainwater harvesting system diverting water towards the bottom of the garden and into the stream beyond.

Data

  • Begun: May 2013
  • Completed: Dec 2013
  • Floor area: 110m2
  • Sector: House
  • Total cost: £275,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jan 2013
  • Procurement: JCT Intermediate Works
  • CO2 Emissions: 99kg/m2/year
  • Address: Pond House, The Staithe, Stalham, Norfolk, NR12 9BY, United Kingdom

Professional Team

Suppliers