Midden Studio

Studio Weave, Kintyre, 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

    Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site Plan    
  • Plan    
  • Section AA    
  • Section CC    
  • West Elevation     
  • Working model    
  • Working model    
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Detail    

An artist’s studio on the edge of mainland Scotland, looking out over the islands, and situated next to a burn which opens out to the sea 50m downstream

The brief for Midden Studio was to create a light-filled studio space for an artist, set inextricably into the existing landscape.

The desire was to address the existing qualities of the site – the adjacent granite boulders and historic midden wall – and to use their materiality as design drivers and parameters within which to work.

Controlled openings within the studio walls would provide the artist with curated glimpses of the surrounding landscape while retaining a simple, calm internal space, allowing them to immerse themselves in their work without distraction.

Data

  • Begun: Jul 2014
  • Completed: Jun 2015
  • Floor area: 25m2
  • Sector: House
  • Total cost: £100,000
  • Address: Kintyre, Kintyre, United Kingdom

Professional Team

Suppliers