Paleys upon Pilers

Studio Weave, London, 2012

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Sitting next to St. Botolph's without Aldgate 

Studio Weave     Download Original

  • Sitting next to St. Botolph    
  • Timber embroidery    
  • Paleys upon Pilers in the City    
  • Pattern designed and screen-printed by Linda Florence    
  • Paleys upon Pilers    
  • Paleys upon Pilers    
  • Pillar design inspired by the Illuminated Manuscripts    
  • Paleys upon Pilers and St Botolph    
  • Geoffrey the owl    
  • Paleys at night    
  • Paleys at night    
  • Paleys at night    
  • Paleys upon Pilers    
  • Site plan    
  • Roof plan    
  • Reflected ground plan    
  • Elevation    
  • Elevation    
  • Truss details by Structure Workshop    

Paleys upon Pilers was inspired by two dream poems written by Chaucer while resident in Aldgate. The poems depict elevated, dream-like temples of impossible intricacy

Paleys Upon Pilers celebrates Aldgate and its distinguished literary resident Geoffrey Chaucer. The historic eastern gateway into the City of London remains a strategic position in London today, marking the beginning of High Street 2012. The pavilion also signals the change that is due to take place in this area over the next decade.

Our design was inspired by two dream poems by Chaucer, which he wrote while resident in the rooms above the gate from 1374 to 1386. The House of Fame and The Parliament of Fowls both include images of fantastic dream-like temples of impossible materials and scale, elevated on precarious structures.The design consists of a timber embroidery and sits in the air above the busy Aldgate High Street, supported on pillars decorated with images from the illuminated manuscripts.

The project has recently received approval for planning permission on its present site to be extended from three months to one year.

Data

  • Begun: Jun 2012
  • Completed: Jul 2012
  • Floor area: 38m2
  • Sectors: Public realm, Arts and culture
  • Total cost: £52,000
  • Procurement: Traditional
  • Address: Pedestrian island at junction of Aldgate Street, St. Botolph Street and Aldgate High Street, London, EC3, United Kingdom

Professional Team

Suppliers