Ecology of Colour

Studio Weave, Dartford , 2012

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Hand-painted timber 

Bryony Henderson     Download Original

  • Hand-painted timber    
  • Ecology of Colour launch    
  • Joy pattern by Nous Vous    
  • Shutter openings for bird-watching    
  • Candle-making workshop    
  • Candle-making workshop    
  • Darning workshop    
  • Upper floor during construction    
  • Craft workshop at Ecology of Colour    
  • Official launch    
  • Official launch at Ecology of Colour    
  • Outdoor classroom    
  • Park shelter     
  • Ecology of Colour launch    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Reflected ceiling plan    
  • Reflected roof plan    
  • Sections    
  • Section    
  • Beak detail    

Hand-painted timber building incorporating outdoor classroom, community art studio, bird-watching hide and park shelter on Ecology Island in Dartford

Studio Weave has designed a colourful building to act as jolly custodian for this re-imagined park, bringing public function to a previously neglected corner of Dartford. The creation of two intertwined cycles has guided the project: the process of extracting colour dyes and using them for crafts, and the wildlife these plants attract.

Our proposal comprised of organising a programme of events based around dyeing and wildlife; a small building that provides flexible accommodation for these activities; and planting a meadow of flowers and vegetables that yield natural dyes and beckon wildlife.

The timber-clad structure is an outdoor classroom, art studio, bird-watching hide and park shelter all rolled into one. Shutters of various sizes on the upper floor allow for activities ranging from quiet, hidden wildlife spotting and nature drawing, to public events that spill out into the park. The pattern, called ‘Joy’, was designed and stained by graphic designers Nous Vous.

Data

  • Begun: Jul 2012
  • Completed: Sep 2012
  • Floor area: 57m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £45,000
  • Procurement: Traditional
  • Address: Ecology Island , Central Park , Dartford , DA1, United Kingdom

Professional Team