Edward P Evans Hall

Foster + Partners, New Haven, 2013

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

web_bild_study_1544_FP494005_Chuck_Choi 

    Download Original

  • web_bild_study_1544_FP494005_Chuck_Choi    
  • web_1544_FP494468_Nigel_Young    
  • web_bldng_1544_FP494460_Nigel_Young    
  • web-bild-study-1544_FP494462_Nigel_Young    
  • web-Bldng_study_1544_FP494466_Nigel_Young    
  • wrb_bild_study_1544_FP494006_Chuck_Choi    
  • web_1544_FP493997_Chuck_Choi    
  • web_1544_FP494464_Nigel_Young    
  • Section with key for reference only    
  • Colour plans with key    
  • 13-06-28_presentation_plans 4    
  • 13-06-28_presentation_plans 3    
  • 13-06-28_presentation_plans 1    
  • 13-06-28_presentation_plans 2    
  • 13-06-28_presentation_plans    
  • Foster Yale Project Detail    

A lecture facility for Yale University's School of Management departments.

The Edward P. Evans Hall unites Yale University's School of Management department's into one single location. The £132 million facility has been designed to foster a sense of community and create a world class business school.

Teaching methods at the school demanded that different classrooms have different layouts. With this in mind Foster's developed six models which interchange to create 18 distinct classrooms.

The five-storey building incorporates a variety of social spaces, designed to encourage collaboration and promote a sense of school spirit. The social spaces are concentrated at ground level, where there is a coffee shop, media library and a large common room, opening out into the courtyard.

On the second floor, the classrooms are connected by a wide internal circulation ‘cloister’ – the glazed façade around the courtyard follows the undulations of the blue classroom drums to define bays where students can sit and gather. The third floor is pulled back from the facade to form a mezzanine, opening visual connections between the different levels.

Data

  • Begun: Sep 2010
  • Completed: Dec 2013
  • Floor area: 26,593m2
  • Sector: Education
  • Total cost: £132M
  • Funding: Private
  • Procurement: Fixed lump sum
  • Address: 165 Whitney Avenue, New Haven, CT 06511, United States

Professional Team