Willis Faber & Dumas Headquarters

Foster + Partners, Ipswich, 1975

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

A night view showing the buildings transparency 

Nigel Young     Download Original

  • A night view showing the buildings transparency    
  •     
  • Entrance view     
  •     
  • Close view up facade surface    
  • View from street level showing high refectivity of facade    
  • The adjacent buildings reflections seen in the facade    
  • Entirely open plan offices    
  • Interior space    
  • Swimming pool on the ground floor    
  • Exterior smooth finish encloses complex design in this space frame roof structure    
  • External view showing plant room through glazed wall    
  • Interal view showing central circulation area and roof structure    
  • Reflective ceiling treatment in the office areas    
  • The office areas unfurnished    
  • View of interior spaces with roof garden in background    
  • Cafe and roof garden    
  • Three tiered stairway    
  • View from adjacent rooftop    
  • View from first floor showing entrance and reception    
  • Roof garden    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Second floor plan    
  • Roof plan    
  • Exploded axonometric    
  • Structural plan    
  • Section    
  • Site sections office showing in heavy outline    
  • Sectional perspctive through perimeter    
  • Elevation of escalator    
  • Concept sketch    
  • Aerial view of site before development    
  • Perspective drawing from unitarian gardens    
  • Norman Foster    
  • Detail of glazing system    
  • Sectional perspective through one floor and ceiling    

Office for insurance company Willis Faber & Dumas with a swimming pool, roof-top garden and restaurant

The building houses some 1,300 office staff in open-plan offices spread over three floors and features the innovative use of escalators in a three-storey structure through the central atrium.

Outside, in contrast, the building reinforces rather than confronts the urban grain, with its free-form plan and low-rise construction responding to the to the scale of surrounding buildings, while its curved facade maintains a relationship to the medieval street pattern.

Data

  • Begun: 1973
  • Completed: 1975
  • Floor area: 21,000m2
  • Sector: Office
  • Address: 15 Friars Street, Ipswich, IP1 1TD, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more