Greenwich Water Tower

Loates-Taylor Shannon, London, 2004

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Pavilion and tower in context 

    Download Original

  • Pavilion and tower in context    
  • Exterior of pavilion at tower base    
  • The tower ‘front door’. The most-used connection between tower and pavilion is the first floor glazed bridge     
  • The tower-top observatory, the balustrading following the original perimeter of the water tank      
  • The bathroom on the tower’s fourth floor (with fire escape window)    
  • Circulation between entrance lobby and living area    
  • Stair between entrance lobby and living area    
  • New stairs approaching the tower-top observatory     
  • The different feel of the austere kitchen    
  • The view north in the two-storey tower entrance    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Second floor plan    
  • Third floor plan    
  • Forth floor plan    
  • Fifth floor plan    
  • Sixth floor plan    
  • Seventh floor plan    
  • Eighth floor plan    
  • South elevation    

Private house that incorporates a 40-metre high water tower into the design

At the base of the tower is a two-storey pavilion which features an entrance hall, kitchen and living/dining space on the ground floor, two en-suite bedrooms and a utility room above. There is a covered bridge into the 120-year-old tower.

The architect re-engineered this building with a room-stacking design that relates to its industrial past. A hydraulic lift is fitted alongside the tower stair which leads to a tower-top observatory level.

Data

  • Begun: Nov 2002
  • Completed: Mar 2004
  • Floor area: 288m2
  • Sector: House
  • Procurement: Construction management
  • Address: Shooters Hill, London, SE18 4JY, United Kingdom

Suppliers